top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Pidä huoli itsestäsi! Ja vastustuskyvystäsi.

"Pidä huoli itsestäsi!" Näin saatamme lausahtaa läheiselle tai ystävälle, kun hän on lähdössä vaikkapa matkalle tai johonkin uuteen elämänvaiheeseen. Me tarvitsemme jokainen huolenpitoa kuitenkin ihan jokaisena elämämme päivänä ja "Pidä huoli itsestäsi" on tänään tärkeämpi ajatus, kuin koskaan. Pitämällä huolta itsestämme, pidämme huolta myös ympärillämme olevista ihmisistä.




Matkalla tai vieraassa kaupungissa ollessa huolenpito itsestä voi tarkoittaa sitä, ettei eksy yksinäisille kujille, on tarkkana taskuvarkaiden kanssa ja huolehtii, ettei saa ruokamyrkytystä. Arkisessa elämässä huolenpito itsestä tarkoittaa kuitenkin jatkuvia hyviä tapoja, jotka tuovat meille hyvinvointia, energiaa ja terveyttä. Se tarkoittaa sitä, että menemme ajoissa nukkumaan ja huolehdimme riittävästä unen määrästä ja laadusta, se tarkoittaa terveellistä ja itselle sopivaa ruokavaliota ja ravintolisiä, stressitasojen madaltamista, terveysliikuntaa, alkoholin ja tupakan käytön välttämistä ja puhtaudesta huolehtimista. Mukavia sosiaalisia suhteita ja negatiivisten energioiden eliminoimista elämästä. Huolenpito itsestä on ehkä tärkeintä, mitä voi elämässään itselleen tehdä eikä sitä kannata siirtää enää yhdelläkään päivällä, koska sen voi aloittaa tänään.



Näinä aikoina huolenpidon merkitys korostuu. Kannattaa todella keskittyä pitämään huolta itsestä, omasta terveydestä ja vastustuskyvystä. Vahva vastustuskyky lähtee SISÄLTÄPÄIN, ja hyvä käsihygienia (kunnollinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla) minimoi osaltaan taudinaiheuttajien kulkeutumisen elimistöömme. Tarvitsemme siis sekä sisäistä vahvuutta, että ulkoisia mekaanisia keinoja pitämään meidät suojassa ulkomaailman pöpöiltä. Mitä vahvempi vastustuskyky yksilöllä on, sitä vahvempi on koko yhteiskunta. Ja sitä terveempi.


Iho suojaa meitä ja esimerkiksi käsissämme on runsaasti hyviä bakteereja, joiden tarkoitus on suojella meitä. Nenässä ja limakalvoilla kasvaa karvoja, jolloin pöpöjen olisi vaikeampi päästä sisään hengitysteihin. Meillä on lukuisia luonnon antamia keinoja, joilla keho pyrkii estämään vieraiden tunkeilijoiden sisäänpääsyn. Nämä kaikki rakentuvat siitä ravinnosta, mitä syömme. Ruoka, jota annamme keholle on paitsi energiaa, myös rakennusainetta ihan jokaiselle solulle elimistössämme. Me emme rakennu tyhjästä, vaan ruoasta ja sen antamista rakennusaineista, ravinteista ja energiasta.




Valtaosa vastustuskyvystämme on suolistossa ja sen mikrobeissa. Sillä, mitä syömme ja millaisessa kunnossa suolistomme on, on siis valtavasti merkitystä vastustuskyvylle. Ja yleisesti ottaen nykyihmisen suolisto EI OLE kovin hyvässä kunnossa. Valkoinen sokeri, viljat, huonot kovetetut rasvat sekä rasvattomat, keinomakeutetut ja pitkälle prosessoidut elintarvikkeet laittavat suolistomme kovalle koetukselle päivästä toiseen. Ylävatsavaivoja, närästystä, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta ja ripulia vuorotellen, jopa kovia vatsakipuja. Yhtäkkiä ei ajattelisi, että näillä on mitään tekemistä sen kanssa, miten monta flunssaa sairastaa vuoden aikana, mutta monien ihmisten kohdalla näin kuitenkin on. Kun liitetään asiaan vielä stressi, joka omalta osaltaan vaikuttaa hyvin voimakkaasti suoliston tilaan, ollaan mahtavassa noidankehässä, jossa vatsavaivat, flunssakierre ja stressi ruokkivat kaikki toinen toisiaan.



Emmekä tietenkään voi vähätellä myöskään aineenvaihdunnallisten ongelmien kuten insuliiniresistenssin merkitystä suhteessa vastustuskykyyn ja yleiseen vahvuuteen pysyä terveenä. Insuliiniresistenssi vaivaa tietämättämme valtavaa osaa aikuisväestöä ja yhä vain nuorempia ihmisiä. Karu fakta on, että todella suurelta osalta 20-70- vuotiaita kansalaisia löytyy vyötäröltä ylimääräinen kahva, jonka ei kuuluisi siinä olla. Kahva voi olla pienempi tai suurempi, mutta kahva se kuitenkin on ja kertoo jo siitä, että elimistössä vähintäänkin piilevää insuliiniresistenssiä alkaa olla. Eikä kyse ei ole suinkaan aina siitä, miten paljon syödään, vaan MITÄ syödään. No toki, paljon huonolaatuista on aivan eri juttu kuin sopivasti hyvälaatuista.


Sen sijaan, että lähdemme voivottelemaan, hysterisoimaan ja panikoimaan, voimme ohjata energiamme PALJON järkevämpiin juttuihin ja sellaiseen, mikä on totta ja läsnä arjessamme. Hyvään ruokaan, uusiin elämäntapoihin ja tarpeellisiin muutoksiin omassa elämässä. Suosittelen tietenkin lämpimästi kokeilemaan ketogeenistä elämäntapaa, sillä sen aloittamisen jälkeen moni kokee vastustuskykynsä parantuneen rutkasti! Omalla kokemuksella voin sanoa, etten ole sitten vuoden 2015 joulukuun jälkeen sairastanut ainoatakaan flunssaa tai vatsatautia ja tähän syynä on aivan varmasti ketogeeninen ruokavalio ja täysin sokeriton ja viljaton elämä. Puhumattakaan siitä, että kehosta on poistunut myös alkava insuliiniresistenssi ja sen myötä aivosumu, 10 kiloa kahvaa vyötäröltä, ainainen turvotus ja mahavaivat! Saan elää energistä ja vahvaa elämää vapaana sokerista ja ikuisista laihdutuskuureista! Kiitos keton!









1 168 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Valosta.

bottom of page