top of page
mariannen_tarina.jpg

MARIANNEN TARINA

"Syön, kun on nälkä ja mitä tekee mieli. Ketogeenisesti tietenkin. Kotoa löytyy nykyään aina kananmunia, voita, kookosöljyä, oliiviöljyä ja kuohukermaa. Niillä pärjää pitkälle. Neljän kuukauden jälkeen kaikki veriarvoni olivat erittäin hyvät. Kolesteroliarvojen suhteet olivat normalisoituneet ja triglyt laskeneet."
MINULLE SOPIVA RUOKAVALIO

Tutustuin vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ensimmäisen kerran vuonna 2010. Laihdutin silloin 20 kg. Voin todella hyvin ja olin energinen. Myös akne parani noin kahden kuukauden kuluessa ruokavalion muutoksesta. Silloin minua motivoi enemmänkin pelkkä laihtuminen ja kun pääsin tavoitteeseeni, niin pikkuhiljaa palasin takaisin vanhoihin tapoihin ja paino alkoi nousta...Vuonna 2015 olin lihonut yli 25 kg takaisin. Minulle alkoi tulla erilaisia oireita, kuten tinnitusta, jalat paisuivat, alkoi tulla finnejä uudelleen ja olin tosi väsynyt. Tein tosin paljon töitä ja oli monenlaista pitkäkestoista stressiä, niin ajattelin, että oireet johtuvat siitä. Stressi varmasti olikin osasyy. Söin vähän mitä sattuu ja itseeni en jaksanut panostaa. 

Vuonna 2017 oireet vain pahenivat. Aineenvaihdunta oli ihan jumissa. Tuntui, että vaikka olisi juonut pelkkää vettä, niin sekin lihotti. Tosin saattoi mennä päiviä, etten juonut yhtään vettä. Kehon koostumus oli ihan "höttöä". Kasvojen iho rasvoittui ja akne oli paha, mutta muuten iho oli todella kuiva. Unohtelin asioita ja olin alakuloinen, vaikka tiesin, että en ole masentunut. En vaan jaksanut tehdä mitään ylimääräistä. 

 

Verikokeissa selvisi, että kilpirauhasarvoni olivat lähellä vajaatoimintaa ja ferritiini matala. Aloitin rautalisän syönnin ja lisäksi vitamiini- ja hivenainelisät. Kävin uusissa verikokeissa kahden kuukauden kuluttua ja kaikki arvot olivat alkaneet parantua. Myös oireet alkoivat helpottaa melko pian. Olotilani oli silti erittäin tukala ylipainon vuoksi ja kasvojeni iho ihan kamala. Koko ajan tiesin, että mistä saan avun näihin vaivoihini, mutta se vaatii tietyn kypsyttelyn. 

IMG_1210.jpg
PÄÄTÖS JA MUUTOS

Loppiaisen jälkeen 2019 päätin, että nyt sitten alkaa elämäntaparemontti. Luin ketogeenisesta ruokavaliosta ja tiesin, että tuo on mun juttu. Aiemmin, kun laihdutin vähähiilihydraattisesti, niin käytin jonkun verran ruisleipää. Se aiheutti kuitenkin sen, että oli mielitekoja ja sitten lipsahti helpommin muihin runsaasti hiilihydraatteja sisältäviin ruokiin. 

 

Aluksi ajattelin, että syön ketosti vain kotona. Pari päivää taisi kulua ja totesin, että en halua pilata tätä oloa. Niinpä aloin ottaa eväät mukaan kouluun. Ja kun pääsin ketoosiin, niin koulupäivät oli helppo paastota ja söin kunnolla sitten kotona. Janon tunne tuli kuin itsestään ja vesi on nykyään jopa hyvää.

Noin kahden kuukauden ketoruokavalion noudattamisen jälkeen akne kasvoissa
alkoi parantua, kehon koostumus alkoi muuttua ja olotila oli niin energinen, että jätin lisäravinteet tauolle tai otin vaan epäsäännöllisesti. Neljän kuukauden jälkeen kaikki veriarvoni olivat erittäin hyvät. Kolesteroliarvojen suhteet olivat normalisoituneet ja triglyt laskeneet. Rautavarastot olivat hyvät. Mitään tulehdusta ei elimistössä ollut, mikä olisi voinut nostaa ferritiiniä virheellisesti. 

HELPPOA JA HERKULLISTA!

En ole laskenut enkä punninnut mitään. Punnitseminen voi olla ihan hyvä tapa niille, joille se sopii, mutta ei minulle. Tein muutoksen mahdollisimman huomaamattomaksi itselleni, koska en jaksa mitään sääntöjä ja valmiita malleja. Syön, kun on nälkä ja mitä tekee mieli. Ketogeenisesti tietenkin. Kotoa löytyy nykyään aina kananmunia, voita, kookosöljyä, oliiviöljyä ja kuohukermaa. Niillä pärjää pitkälle. Olen sanonut, että minulta puuttuu urheilugeeni kokonaan. En vieläkään pidä liikunnasta, jos se on jotenkin pakollista tai tuntuu, että joudun rääkätä itseäni. Ketoilun myötä huomaan kuitenkin liikkuvani koko ajan enemmän kävellen, pyöräillen ja vesijuosten. Se vaan on alkanut tuntua hyvältä! Ketoosi muokkaa kehon koostumusta ja mittanauha ja vaatteet kertovat muutoksesta mielestäni parhaiten. Tällä hetkellä ketoa takana 7,5 kk ja -19kg. Vauhti on ollut maltillinen ja missään vaiheessa en ole varsinaisesti laihduttanut, syönyt vaan hyvin. Tärkeintä on ollut saada keho taas toimimaan niin kuin sen kuuluukin."

muutos_marianne.jpg
Päivitetty kuva Mariannesta, kun karistettuja kiloja on kertynyt jo 35 kg - Seuraa Mariannen jalanjäljissä ja osallistu KokoNainen-verkkovalmennukseen
bottom of page