top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Valosta.

Joko vihdoinkin? Talvi on ollut uskomattoman pitkä ja varsin talvinen. Se alkoi marraskuussa ja nyt maaliskuun lopussa alkaa tuntua (joskin kovin heikosti edelleen), että ehkä kevät on tulossa. Sekä helmi- että maaliskuu ovat olleet todella harmaita ja aurinko kortilla; vain muutamia yksittäisiä hetkiä auringonvaloa tarjolla. Aurinkoa alkaa todella jo olla oikein kunnolla ikävä. Luottakaamme siis siihen, että pääsiäinen ja siirtyminen kesäaikaan ja huhtikuuhun todella tuo meille vihdoin lämpimämpää, keltaista ja elvyttävää auringonvaloa.

Valo on meille ja terveydellemme äärimmäisen tärkeää. Auringonvalo huolehtii vuorokausirytmistämme ja vaikuttaa ja säätelee monella tavalla mm. hormonitoimintaamme. Me suomalaiset olemme toki sopeutuneet näihin kummallisiin valon annosteluihin; puoli vuotta käytännössä kokonaan ilman auringon suoranaista valoa ja noin puoli vuotta (tai hieman vähemmän) valoisaa yötä päivää. Mutta eihän se helppoa ole.


Tämän vuoksi meidän täytyy osata hyödyntää se aika, mitä valoa on tarjolla. Aamun valo on erittäin tärkeää sen kannalta, että elimistömme käynnistyy päivään ja hyvien yöunien varmistaminen alkaa jo aamulla; jos siis suinkin mahdollista, hyödynnä yhä valoisammat aamut menemällä ulos. Me koiranomistajat olemme siitä onnekkaassa asemassa, että ulos on mentävä, joka aamu. Ja mikäs sen parempi aloitus päivälle onkaan, kuin happea, valoa ja vähän kävelyä. Muista juoda iso lasillinen vettä tai elektrolyyttijuomaa ennen ulos lähtemistä ja siirrä aamukahvi hieman myöhemmälle. Tietysti meillä jokaisella on omat rajoitteemme ja aikataulut, mutta asian tiedostaminenkin on jo ensimmäinen askel. Pyri kohti valoa :) Ja eipä aamua kannattaa myöskään aloittaa ruudun sinisellä valolla ihan ensimmäisenä, vaan siirtää sitäkin vähän tuonnemmaksi, kunnes keho on heräillyt luonnollisen valon avulla.Suomalainen odottaa ensin puoli vuotta aurinkoa ja sen jälkeen suojaa itsensä aurinkolaseilla, pitkillä vaatteilla ja viidenkympin suojakertoimella. Aurinko on ystävämme ja terveytemme lähde, eikä siltä kannata ylenpalttisesti suojautua, vaan antaa sen helliä koko kehoamme luonnollisesti. Tietenkään itseään ei kannata polttaa auringossa, eikä edes varta vasten "ottaa aurinkoa", mutta ulkoilu ja auringon antaminen silmille ja iholle on oikeasti hyvä asia - ilman kemikaaleja tai ilman aivojen hämäämistä vuorokauden ajasta, minkä aurinkolasit tehokkaasti tekevät. Ravinnolla on myös iso merkitys sille, miten kehomme reagoi aurinkoon. Ketoruokavalion aloittamisen jälkeen monet kestävät oman kokemuksensa mukaan aurinkoa huomattavasti paremmin, kuin aiemmin. Olisiko niin, että kun kuumennetut kasviöljyt, viljat, prosessoitu ruoka ja sokeri jäävät ruokavaliosta pois, tällä voi olla hyvinkin positiivisia vaikutuksia moniinkin asioihin. Voihan se olla ;)Auringossa on myös sinivaloa, mikä on valoista eniten energiaa sisältävä valo ja jonka aallonpituus on kaikista lyhin. Luonnon sinivalo on hyväksi ja se sekoittuu kaikkeen muuhun auringosta tulevaan valoon, mutta keinotekoinen sinivalo, jonka vaikutukselle olemme nykyään erittäin paljon alttiina, on aivan eri juttu. Ihmiset työskentelevät sairaaloissa, toimistoissa ja muissa hyvin usein "suljetuissa" tiloissa, joissa ei välttämättä ole työpäivän aikana tarjolla muuta, kuin keinotekoista valoa ja sinivaloa. Vuorotöissä sinivalolle altistutaan jopa yöllä useiden tuntien ajan ja tämän jälkeen valoisa aika meneekin sitten nukkuessa. Erittäin stressaavaa keholle siis.


Itse työskentelen kohtuullisen paljon näytön ääressä ja käytän nykyään aina sinivalolaseja päätetyössä tai iltaisin ollessani sinivalon äärellä (puhelin, TV ja muut näytöt). Sinivalolaseista on selkeästikin apua ja silmät lepäävät samalla, kun silmien kautta pystyn valmistelemaan itseäni yötä varten. Parasta tietysti olisi laittaa kaikki laitteet sivuun 2-3 h ennen nukkumaan menoa, mutta kuinka moni meistä tekee niin?


Sinivalolasit ovat yksi hyvinvointia huomattavasti lisäävä tekijä ja etenkin keinovaloissa työskenteleville vuorotyöläisille ja muutenkin paljon päätteen ääressä oleville suosittelen kyllä lämpimästi. Teen kaupallista yhteistyötä kotimaisen North Rayn kanssa ja olen erittäin iloinen voidessani tarjota blogini lukijoille alekoodin North Rayn laadukkaisiin tuotteisiin. Koodilla Rouvaketo10 saat -10% kaikista North Rayn tuotteista. Tutustu yritykseen, tuotteisiin ja asiakaskokemuksiin osoitteessa www.northray.fi ja hyödynnä alekoodi!


Nautitaan luonnonvalosta ja auringon terveyshyödyistä ja suojaudutaan keinotekoiselta valolta.


Valoisin terveisin, Heli
523 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page