top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Hyvinvoinnin avaimia

Tästä alkaa uusi sarja lyhyitä blogikirjoituksia erilaisista hyvinvoinnin avaimista.


HYVINVOINNIN AVAIMIA osa 1:


Hiilihydraattitietoisuus


Omassa hyvinvoinnissa aivan ratkaiseva avain on aikanaan ollut hiilihydraateista tietoiseksi tuleminen. En koskaan ymmärtänyt, mistä johtuvat jatkuvat mieliteot ja kova nälkä vähän väliä, aaltoileva olotila, makeanhimo ja sokerikoukku ja tunne siitä, ettei vain jotenkin koskaan hallitse omaa tilannettaan.


Ymmärsin kyllä, että olen koukussa sokeriin, mutta en ymmärtänyt, ettei sokeri tarkoita vain valkoista sokeria ja sokeriherkkuja, vaan että hiilihydraatteja kertyy runsaasti ihan ”tavallisesta ja terveellisestä” länsimaisesta ruokavaliosta, vaikka kuinka tekisi parempia valintoja. Täysjyvävilja eri muodoissaan, peruna ja hedelmät loivat varsin hiilihydraattipitoisen perustan ruokavaliolle.


Lisäksi kuvioon kuului pyrkimys välttää rasvaa, joka sinänsä harvoin onnistui ja itseasiassa aaltoileva olotila (eli verensokerin heittely, josta on pohjimmiltaan kyse) ajoi nimenomaan tekemään huonoja valintoja ja syömään ensinnäkin turhaan ja toiseksi esimerkiksi suklaata, sipsejä ja roskaruokaakin.


Aika iso osa meistä nykyajan ihmisistä ei siedä sitä määrää hiilihydraatteja, minkä länsimainen ruokaympäristö meille luonnostaan tarjoilee, jos emme ole lainkaan tietoisia asiasta ja osaa täten tehdä meille sopivia valintoja. Todella moni voi huomattavasti paremmin, kun vähentää hiilihydraatit vähintään puoleen ”normaalista” ja miettii, mistä lähteistä ne tulevat.


Kokemukseeni perustuva mielipiteeni siis on, että yksi hyvin oleellinen hyvinvoinnin avain on tulla hiilaritietoiseksi; tunnistaa, mitä hiilihydraatit itselle aiheuttavat ja alkaa opetella tekemään valintoja, jotka tuovat itselle parempaa oloa. Jatkossa avaan tätäkin asiaa enemmän.


Hyviä hetkiä sinulle arkeen!


-Heli-
333 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page