top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Haluatko kuulla salaisuuden?

Tietenkin, joten minäpä kerron yhden. Paljastan sen postauksen lopussa.


Me naiset olemme kasvaneet diettikulttuurin keskellä. Jokainen tällä hetkellä iältään 50-60-vuotias ja sitä nuorempi nainen on kasvanut sen ympäröimänä. Oletpa itse ollut osa sitä tai et, olet sellaisessa kasvanut joka tapauksessa. Erityisesti diettikulttuuri sai tuulta alleen 90- luvulla, jolloin kuvioon astuivat vahvasti sokerittomat ja rasvattomat light- tuotteet, pussikeittokuurit ja muut diettihömpötykset. Samaan aikaan toisaalta roskaruoka ja pikaravintolakulttuuri alkoi vahvistua Suomessa.


Koska olemme kasvaneet diettikulttuurin ympäröimänä (halusimme tai emme, tiedostimme sitä tai emme), olemme omaksuneet alitajuntaamme tiettyjä uskomuksia, jotka vaikuttavat sieltä toimintaamme ja valintoihimme - jälleen kerran, tiedostimme sitä tai emme. Useammin toki juuri silloin, kun uskomuksia ei tiedosteta. Yksi vahvin ja usein vääristynyt uskomus on, että me syömme liikaa.


Lapsuudessa useimmille meistä on alleviivattu sellaisia asioita, kuten lautanen täytyy syödä tyhjäksi (yleensä aikuisen määrittelemä annos) tai että täytyy syödä, kasvaakseen, jaksaakseen ja niin edelleen. Yleensä jossain vaiheessa elämää, nuoruudessa ja varhaisessa aikuisuudessa, kuvioon astuvat ulkonäköpaineet, jotka nykyaikana ovat sosiaalisen median ansioista vielä kovempaa luokkaa, kuin konsanaan 90- luvulla, jolloin paineet tulivat huomattavasti hitaampien medioiden kautta. Harvemmin tuossa vaiheessa elämää terveys on kuitenkaan kovinkaan tärkeä tulokulma. Ulkonäköpaineiden myötä kuvioon astuu hyvin usein myös ajatus siitä, että ei saa syödä enemmän, kuin kuluttaa. Tämä ajatus takoo takuulla suurimman osan naisia takaraivossa viimeistään parikymppisestä eteenpäin. Älä syö liikaa, älä syö liikaa. Jos syöt liikaa ja liikut liian vähän, lihot. Älä siis syö liikaa! Moni nainen kuvittelee syövänsä läpi elämänsä liikaa, vaikka todellisuudessa syödään liian vähän kunnollista ruokaa, syödään tyhjää energiaa ja syödään epätasapainoisesti, napostellen ja päiväkahviin tai keskiviikkoon saakka laihdutellen.


Länsimainen ruokaympäristö on vääristynyt yhä hurjemmin 2000-luvulle tultaessa ja vauhti vain kiihtyy. Teollisten elintarvikkeiden määrä paisuu paisumistaan ja kaupat pursuavat tyhjänpäiväistä, ravintoköyhää, lisäaineista koostuvaa energiaa, jota ei oikeastaan voi syödä muuta kuin liikaa. Liikaa siksi, että jokainen annos tätä mukaruokaa on turhaa (eli liikaa) ja liikaa siksi, että nämä elintarvikkeiksi kutsutut keksinnöt suorastaan koukuttavat ihmisiä syömään niitä lisää ja lisää. Mitä enemmän tätä on tarjolla, sitä vähemmän jää tilaa aidolle, ravinteikkaalle ruoalle, jota ei oikeastaan mitenkään pysty syömään liikaa. Lisäksi 2020-luvun vitsaus on, että kaikki on OK. Siis, ei ole tervettä kyseenalaistaa tai tutkia vaikkapa elintarvikkeiden sata metriä pitkiä tuoteselosteita, koska se kuuleman mukaan on epätervettä. Kaikessa täytyy olla RAUHA; mikään kyseenalaistaminen ei käy päinsä, sillä se rikkoo kehorauhaa tai ruokarauhaa tai voi olla merkki sairaalloisesta terveyden tavoittelusta. Ollaan menty siis toisaalta aivan äärilaitaan sen kanssa, mikä kaikki on OK. Koska KAIKEN TÄYTYY OLLA OK. Se on nykyajan trendi.


Miettikääpä tilanne, jossa tässä maailmassa ei oikeasti olisi tarjolla mitään muuta ravintoa ihmisille kuin lihaa, kalaa, kananmunia, yksinkertaisia maitotuotteita ja juustoja, kasviksia ja juureksia, sieniä ja marjoja. Ei mitään teollisia elintarvikkeita, ei valkoista sokeria ja vehnää, ei edes makeiksi jalostettuja hedelmiä. Söisivätkö ihmiset silloin liikaa? Väitän, että eivät. Jos ihmiset söisivät pelkästään mahdollisimman aitoa ravintoa, olisi sitä todella vaikea syödä "liikaa". Ihmisen keho olisi kunnolla ravittu, tasapainossa ja jaksava. Nälkä- ja kylläisyysviestit olisivat tasapainossa, suolisto paljon paremmassa kunnossa ja aineenvaihdunta toimiva.


Ja tässä tulee se salaisuus: Kun opettelet syömään aitoa ruokaa, opetat kehosi ja mielesi nauttimaan aidosta ruoasta - ja VAIN aidosta ruoasta, ilman poikkeuksia - ja tarjoilet sitä keholle pitkäjänteisesti, sinun ei tarvitse koskaan miettiä, syötkö liikaa. Jos et ole vielä kokeillut, niin kokeile ihmeessä. Saat valtavan hyvinvoinnillisen etulyöntiaseman ja salaisen aseen, jota pystyt käyttämään läpi elämäsi ja joka vain vahvistaa sinua, mitä pidempään se on sinulla käytössäsi. Mitään tämän parempaa työkalua et koskaan tule itsellesi saamaan.


Ja tämän voit oppia mukavasti, rauhassa ja hyvällä fiiliksellä, esimerkiksi täällä www.rouvaketo.fi


❤︎ Heli
1 673 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Valosta.

Comments


bottom of page