top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

P niinkuin Paasto

Täytyy tunnustaa heti alkuun, etten ole paaston kokemusasiantuntija, vaikka haluan ja aion olla. Tykkään syömisestä ja ruoasta ihan liikaa, joten pidemmän paaston toteuttaminen vaatii itseltäni melkoisesti ajatustyötä, tiedon hankkimista sekä huolellista valmistautumista. Toisille paastoaminen vaikuttaa olevan niin helppoa, liekö ihmistyyppi, jolle syöminen on muutenkin vain "välttämätön paha"? Itse kun on kulinaristi ja ruoka yksi elämän suurimpia nautintoja, paastoaminen tuntuu lähinnä hulluudelta ja kidutukselta :D Mutta silti minulla on kova halu päästä kokemaan se ja ennenkaikkea saavuttamaan sen mukanaan tuomia terveysvaikutuksia.





Olen nyt ollut neljä vuotta ketoruokavaliolla, joten melko huolellisesti olenkin valmistautunut ja nyt voisi olla aika hiljalleen opetella paastoamaan... Olen oppinut rytmittämään ruokailuni niin, että syön päivän viimeisen aterian klo 18 ja seuraavan kerran klo 8. Päivääni kuuluu kolme kunnon ateriaa, ei mitään muuta, ja ruokailuvälit ovat pitkät. Keho ja mieli on siis jo oppinut entisen elämän napostelun sijaan olemaan tyytyväinen harvempiin ruokailukertoihin ja pidempiin jaksoihin ilman ravintoa, joten tästä on hyvä lähteä liikkeelle. Seuraava askeleeni on jättää kahvi pois (monista muista syistä kuin paastoaminen, mutta uskon että se olisi helpompaa ilman kahvia...)


14- 16 tuntia syömättä menee kivuttomasti, mutta kun täytyy olla 20 tuntia syömättä niin... siitä on euforia kaukana! Entäpä, jos täytyisi olla 24 tuntia? Tai 48? Tai mitä, 60 tuntia?!? Tai jopa kolme vuorokautta? Viidestä vuorokaudesta puhutaan terveyspaastona (ohjattu paasto). Sen pidemmistä paastoista minä en edes suostu keskustelemaan.


Mitä järkeä sitten olisi paastota? Luettelen seuraavassa luettelon omaisesti kaiken sen järjen, mitä siihen liittyy. Ja paastoa on todella tutkittu paljon, joten nämä kaikki ovat ihan tutkittua tietoa.


- Alentaa kolesterolia (siis optimoi sen ihmisen omalle, luonnolliselle tasolle. Mehän emme puhu sen hupsutuksen puolesta, että jokaisen ihmisen kolesteroli tulisi saada lääkkeillä keinotekoisen rajan, eli arvon 5, alle. Jokaisella on oma luonnollinen kolesterolitasonsa, joka vaihtelee ja joka saa olla silloin, kun minimoidaan sokeri ravinnosta ja rauhoitetaan hiljainen tulehdus kehosta.)

- Laskee verenpainetta

- Tehokas apu nivelkipuihin

- Limakalvot lepäävät ja uusiutuvat

- Ruoansulatuskanava saa rauhaa, venynyt mahalaukku palautuu normaaliin kokoonsa

- Immuniteetti kasvaa

- Myönteinen vaikutus suoliston mikrobistoon

- Autoimmuusairauksien oireet voivat helpottaa (antigeenipaussi elimistöön)

- Makrofageilla eli syöjäsoluilla on aikaa puhdistaa kämppää, kun ei sinne lappaa jatkuvasti uuttaa tavaraa sisään.

- Haima lepää, insuliinituotanto rauhoittuu

- Insuliiniherkkyys paranee

- Kantasolujen tuotanto kasvaa

- Henkiset vaikutukset


Aika paljon järkeä tässä. Puhumattakaan autofagiasta, eli solujen kyvystä siivota itse itseään. Autofagia voimistuu 12 tunnin paaston jälkeen, joten jokaisen ihmisen tulisi pitää aina vähintään 12 tunnin yöpaasto, jolloin elimistö pääsee putsaamaan itseään. Normaalilla länsimaisella ruokavaliolla päivän aikana ei tapahdu edes minkäänlaista purkamista elimistössä, vaan suositellun 3 tunnin välein (tai useamminkin) sinne työnnetään lisää tavaraa, jolloin elimistö ehtii ainoastaan hädissään varastoimaan kaikkea sitä mikä tulee ja polttamaan päällimmäisiä sokereita pois, puhumattakaan mistään uudistumisesta, etenkin jos yöpaasto vielä jää vaikkapa vain 8-10 tuntiin. 14-16 tunnissa autofagia on jo hyvin käynnissä ja voimistuu aina kolmanteen paastovuorokauteen saakka, ollen korkeimmillaan juuri 3 vrk:n kohdalla.


Autofagiassa solun sisäiset mekanismit pakkaavat jäteproteiinia, kuonaa, syöpäsolun esiasteita ja kuolleita solun osia pakettiin, josta voidaan muodostaa uusia proteiineja tai loppuunkäytetty jäte viskataan ulos ja vessanpönttöön. Uskomattoman hieno kierrätysjärjestelmä siis! Minusta tämä on mykistävää. Jos on olemassa jokin niin yksinkertainen tapa vaikuttaa omaan terveyteensä, kuin edes 14-16 tunnin paastoaminen päivittäin ja pidempi paasto ( 3 vrk) esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa, niin miksipä sitä ei tekisi? Niin, miksipä? Koska ruoka on liian hyvää ja syöminen niin kivaa! Luulen, että tarvitsen päänsisäistä työtä vielä jonkin verran...





Ketogeenisella ruokavaliolla on huomattavia etuja, mitä tulee esimerkiksi paastolle lähtemiseen. Hillihydraattipitoisella ruokavaliolla oleva joutuu ensin siirtymään ketoosiin, eli aloittamaan rasvanpolton. Tähän jo itsessään menee yleensä se 2-3 vuorokautta. Ketoojalla on siis valttikortti takataskussaan; hän on jo valmiiksi rasvanpolttotilassa! Siksi ketoojalle paastoaminen on yleensä helpompaa (ja nyt en puhu itsestäni!). Päästään niin sanotusti suoraan asiaan.


Paastoamiseen liittyy tiettyjä ongelmia, kuten esimerkiksi päänsärky. Omalla kohdallani päänsärky on ollut pahin torppaaja, mitä tulee pidempiin paastoyrityksiin. Huolimatta runsaasta veden ja suolan nauttimisesta, päänsärky on ollut niin kova, että se on toistaiseksi ajanut minut ravinnon äärelle. Ehkäpä juuri siksi paasto olisi enemmän kuin paikallaan. Paaston aikana elimistön kuonat ja myrkyt lähtevät liikkeelle ja pidemmän paaston aikana voi tulla kyseeseen suolihuuhtelut tai glaubersuolan nauttiminen, jolloin myös päänsärky helpottaa kuona- aineiden poistuessa tehokkaasti elimistöstä.


3 vuorokauden paaston voi toteuttaa vedellä ja suolalla. Teetä ja kahvia voi myös nauttia. Toiset suosivat mehupaastoa sen maksaa tukevien vaikutusten vuoksi ja tämä toki onnistuu ketollakin, kun valitsee oikeanlaiset raaka- aineet mehuihin. Ihmisessä on 100 000 kalorin verran energiaa varastoituneena rasvana, jäteproteiinina ja kaikenlaisena kuonana, joten aivan äkkiä ihminen ei nälkään kuole, vaan syö itse itseään, nauttien "sisäistä ravintoa." Sisäinen ravinto riittää siis noin kuukaudeksi, ennen kuin ihminen alkaa käyttää omia proteiinejaan hyväkseen. Kolme päivää vedellä, onnistunee siis, vaikka meillä tuntuukin olevan nykymaailmassa ajatus, että saatamme päivänä minä hyvänsä kuolla nälkään...





Muista, paasto ei sovi kaikille! Jos elämässä on runsaasti stressiä tai vaikka unettomuutta, ei paastoa kannata missään tapauksessa silloin toteuttaa. Paasto on kuitenkin aina aluksi elimistölle stressitila ja vaatii hyvän ajankohdan, hyvät unet ja sopivan elämäntilanteen. Jos ylipainoa on runsaasti, pitkät paastot eivät ole paras juttu, vaan kehon tulisi ensin päästä rasvavarastoistaan (=myrkkyvarastot) ja maksan puhdistua ennen paaston aloitusta. Pätkäpaasto ja keto yhdessä on siis loistava tapa rauhoittaa elimistön toimintaa ja pudottaa ylimääräisiä kiloja ennen pidempiä paastoja. Noin 0,5 kg:n pudotus viikossa on sopiva tahti sille, että myrkytkään eivät lähde liian vauhdikkaasti liikkeelle! Paasto ei sovellu henkilölle, jolla on jokin sairaus tai lääkitys, eikä henkilölle joka on alipainoinen tai alipainon rajalla tai on kärsinyt syömishäiriöstä. Ole siis fiksu miettiessäsi, onko paasto sinun juttusi :) Kaikkien ei tarvitse, eikä saa paastota. Hyvinvointia voi saavuttaa monin tavoin muutenkin.


Ketoruokavaliolle siirryttäessä kannattaa ensin rauhassa syventyä ruokavalioon ja kuuntelemaan omaa kehoaan. Paastot eivät ole ensisijainen juttu, vaan voivat astua kuvioon vasta myöhemmin, kun keho on kunnolla adaptoitunut rasvanpolttoon. Pätkäpaastoista on hyvä aloittaa, mutta nekään eivät ole juttu, joita kaikkien tulee noudattaa! Oma, itselle paras ruokarytmi on se oikea. Muista alkuun kaksi tärkeää asiaa: Jätä napostelu ja välipalat, pyri riittävään määrään kunnollisia aterioita ja muista vähintään 12 tunnin yöpaasto!


Itse olen tässä neljä vuotta odotellut ja voin luvata, että saatte varmasti kuulla ensimmäisestä onnistuneesta paastostani, jos sellainen joskus tulee :D




4 803 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page