top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Koo niin kuin se, mikä on kaikkien huulilla. Ja tällä hetkellä se ei olekaan Keto!

Seuraavassa postaus, jossa liikutaan enimmäkseen akselilla vessa- keittiö.


MAAILMA MUUTTUU, PÖPÖT PYSYVÄT


Muutamia satoja vuosia sitten kulkutaudit olivat yksi iso syy ihmisten kuolemaan. Rutto, punatauti ja influenssa. Pilkkukuume ja isorokko. Nämä taudit karsivat väestöä kovalla kädellä esimerkiksi 1500-, 1700- ja 1800- luvuilla.


Ravitsemustaso ja hygienia olivat tuolloin aivan eri luokkaa kuin nyt, samoin lääketieteellinen osaaminen. Hygienia - tai paremminkin sen puute- oli kuitenkin varmasti suurin syy tautien leviämiseen. Ihmiset saattoivat tiettyinä ajanjaksoina olla myös hyvin aliravittuja, jolloin tauti pääsi iskemään helposti. Ei ollut jääkaappeja ja hygienista ruoan valmistusta. Se kuului ajan kuvaan. Kun hygienia ja ravitsemustaso parantuivat, myös kulkutaudit alkoivat hävitä. Nämä kaksi olivat tärkein tekijä, vasta näiden jälkeen tuli lääketiede.




ME MUUTUMME, PÖPÖT PYSYVÄT


Mikä kuuluu sitten meidän ajankuvaamme? Näyttää sille, että noin kymmenen vuoden välein "jostain" ilmestyy virus, joka pistää maailman sekaisin. SARS, H1N1 ja nyt COVID19. Maailma on nykyään hyvin pieni. Alle vuorokaudessa pääsee sen toiselle puolelle. Nappaa vain lennot netistä, pakkaa laukun ja menoksi! Yhtä nopeasti myös virukset matkustavat, vieläpä ihan ilmaiseksi, valiten vain sopivan isännän, jonka siivellä lentää.


Nämä virukset leviävät, pysäyttävät meidät konkreettisesti, laittavat muuttamaan tapojamme ja pohtimaan, millä täytämme elämämme. Samalla ne luovat kollektiivisuuden tunnetta, sillä olemme kaikki samassa veneessä. Kukaan ei pääse J. Karjalaisen keikalle, eikä J. Karjalainen pääse esiintymään kenellekään. Jokaisen matka peruuntuu, yhteisen hyvän vuoksi. Olen löytänyt tästä sopasta jo todella monta positiivista puolta, toki plussan puolella ei olla! Kauhistuttaa tämän katastrofin taloudelliset vaikutukset niin isoille organisaatioille, kuin pienille ihmisille. Kauhistuttaa hoitohenkilökuntaa uhkaava työtaakka.




Toisin kuin 300 vuotta sitten, elämme nykyään hygienian keskellä ja yltäkylläisemmässä yhteiskunnassa kuin koskaan. Jok'ikisellä on oma jääkaappi ja pesukone, vähintäänkin taloyhtiön pyykkituvassa. Saippuaa, desinfiointiaineita ja hygieenistä ruokaa on sivistysvaltioissa tarjolla joka nurkalla! Kaikkea jopa liikaa ja siitä huolimatta emme pysty pitämään tällaisia viruksia kurissa, koska olemme välinpitämättömiä, kiireisiä ja oman edun tavoittelijoita. Olemme vieraantuneet luonnosta, kaupungistuneet ja hyvä bakteerikantamme on köyhtynyt.




Lääketiede on kehittynyt hurjasti. Luotamme siihen, jopa niin, että olemme hieman unohtaneet ravitsemuksen ja hygienian merkityksen. On helppo tuudittautua ajatukseen, että lääkäri hoitaa ja määrää lääkkeet. Tänään YLE uutisoi, miten influenssaan sairastuminen on kääntynyt jyrkkään laskuun sen jälkeen, kun korona hyökkäsi. Tälle on yksinkertainen selitys. Ihmiset ovat alkaneet pesemään käsiään! Niin yksinkertaisella ja tehokkaalla keinolla voisimme ehkäistä jokavuotista influenssaepidemiaa, jonka jälkitauteihin menehtyy joka vuosi noin 500 vanhusta tai sairasta. Ja sillä voimme ehkäistä myös koronaviruksen leviämistä! Jokainen osaa laulun "Hämähämähäkki". Sen laulaminen kestää 20 sekuntia ja tuo on aika, joka tarvitaan käsien pesuun saippualla ja lämpimällä vedellä vessakäyntien jälkeen, kotiin tullessa, ennen ruokailua ja niin edelleen.



Hämähäkki kannattaa laulaa rauhallisesti, kuin pienelle lapselle.

Tuntuu, että olemme nykyään hyvin herkkiä sairastumaan ja sairastamaan. Monet kärsivät jatkuvista infektiokierteistä, allergioista, tulehduksellisista suolistosairauksista ja autoimmuunisairauksista, puhumattakaan kaikista elintasosairauksista, jotka vain jatkavat lisääntymistään. Aina ei oikein ymmärretä sitä, miten hyvinvoinnin avaimet ovat todella pitkälle omissa käsissämme ja ravinto on kivijalka kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Täytyy sanoa, että hämmästyisin kyllä, jos korona minuun iskisi, sillä en ole sairastanut pienintäkään flunssaa tai yhtään mitään muutakaan sen jälkeen, kun aloitin ketoruokavalion (yli neljään vuoteen). Silti odottelen, mitä tuleman pitää.


Nukumme huonosti, syömme huonosti, liikumme liian vähän tai sitten aivan liikaa ja kärsimme stressistä. Meille kyllä muistetaan myös korostaa, että ravinnolla ei voi vaikuttaa esimerkiksi vastustuskykyynsä ja on aivan turhaa syödä ravintolisiä, vitamiineja, hiven- ja kivennäisiaineita, koska niillä ei mukamas ole mitään merkitystä sen kannalta, sairastuuko vai ei. Tuossahan on varmasti vähiten järkeä ikinä.




Ylipaino on suuri ongelma, ja vaikka tästä voisi päätellä, että olemme hyvin ravittuja, itseasiassa suuri osa ihmisistä kärsii vajaaravitsemuksesta; ravintoa syödään kyllä varmasti riittävästi ja usein aivan liikaakin, mutta se sisältää hyvin niukasti ravinteita. Ravinto on siis ravintoarvoiltaan heikkoa ja sen energiatiheys on pieni. Voisimme kutsua sitä hötöksi. Höttöä täytyy syödä paljon, sillä se ei anna keholle viestiä kylläisyydestä ja yhden pierun jälkeen höttöä täytyy saada lisää! Ja pieruja, niitä kyllä riittää! Suolisto on huonossa kunnossa, kun sinne syötetään sokeria, viljaa ja huonoja rasvoja ja suolistossa kuitenkin on vastustuskykymme kehto!


VESSAPAPERILLA TURVAA


Pieruista onkin ihan pakko livetä tähän vessapaperin hamstraamisilmiöön! Edustaako vessapaperi meille jotain perusturvaa? Kaikki on hyvin, kun kaapissa on riittävästi vessapaperia. Puskeeko alitajunnastamme vanha sanonta "Pakko ei ole kuin paskantaa ja kuolla", ja tässä tilanteessa nämä molemmat ilmeisesti jotenkin konkretisoituvat ja tulevat liki. Paskantamisen todennäköisyyteen voi varautua vessapaperilla! Kuolemaan sitten pysymällä kotona ja pesemällä käsiä. Ja nyt hei, huumoria kehiin, myös koronaviruksen suhteen! Tämä ei tarkoita, etten olisi tosissani asian kanssa ja huolissani. Kaikki varotoimenpiteet ovat paikallaan, jotta pystyisimme suojelemaan yhteiskunnan heikompia osapuolia ja selviäisimme tästä hässäkästä mahdollisimman vähin vaurioin ja nopeasti! Mutta vessapaperin hamstraaminen ei kuulu niihin toimenpiteisiin! Sitäpaitsi, miten kehtaan mennä ostamaan suurperheen pakkauksen vessapaperia NYT, kun se tulisi oikeasti tarpeeseen?! Katso vaikka kuva alla.


Jos suolisto on kunnossa, vessapaperia kuluu vähän. Ja tämä on aivan totta. Jos sinulla kuluu vessareissuilla paperia arkkitolkulla, voit vetää siitä suoran johtopäätöksen, että suolistosi ja vatsasi ei voi kovin hyvin. Paras kakka on sellainen, että pyllyä ei edes tarvitse pyyhkiä.



Ihan totta. Meillä on kolme vessaa. Lähdin tarkistamaan tilannetta. Tämä laatikko ei nyt ainakaan näytä lupaavalta.

Minusta nämä varotoimenpiteet, kuten massatapahtumien peruminen, ovat ihan paikallaan, mutta hamstraamaan en ole lähtenyt. Pakastimessa on aina muutenkin -30% lihaa, broileria ja marjoja. Jääkaapissa voita, kermaa ja juustoa. Kananmunia 3 x 30, oliiviöljyä, kalasäilykkeitä ja pähkinöitä. Lapsia varten viisi kiloa luomuperunaa, kaurahiutaleita ja pastaa. Ei tässä päästäisi kuolemaan nälkään varmasti moneen viikkoon!


Eteenpäin vain, valoisin mielin ja tulevaisuuteen luottaen. Asioilla on tapana järjestyä, oli niiden mittakaava sitten mikä hyvänsä. Kyllä tästä selvitään, vaikka nyt onkin vähän paskaa.






546 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page