top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Ketoruokavalion monet kasvot

Seurailen ahkerasti monenlaisia ketoruokavalioon liittyviä foorumeja ja sivustoja ja siellä seikkaillessa monesti herää paljon ajatuksen alkuja. Ketoruokavaliolla todella on monet kasvot ja sitä voi toteuttaa hyvin monella tavalla. Periaatteena kuitenkin on aina, että hiilihydraattien vähentäminen ja rasvan lisääminen usein parantaa ihmisen terveyttä, tasapainottaa, pudottaa painoa ja tekee monia positiivisia muutoksia, kokonaisvaltaisesti. Se sitten, mistä ruokavalio lopulta koostuu, on jokaisen omista spekseistä kiinni.


Yhdysvalloista minulle on herännyt se ajatus, että siellä suuri osa ihmisistä syö varsin huonosti. Paljon huonommin kuin me täällä Suomessa. Meille sentään on vielä selvää, että luomuperuna voilla on parempi vaihtoehto kuin huonossa rasvassa uppopaistetut ranskanperunat, jos näistä olisi pakko valita. Mulle on jotenkin muodostunut käsitys, että amerikkalaiset pitävät ranskalaisia ja kaikenlaista muuta roskaa täysin normaalina koti- ja arkiruokana. Lisäksi kaikki on ihan VALTAVAN suurta. Limsaa ja terveellistä tuoremehua kannetaan kotiin gallonakaupalla. Siellä keto- sivustot ohjeistavat hyvin yksinkertaisella kaavalla asioita, joiden ajattelisin meillä Suomessa olevan itsestäänselvyyksiä valtaosalle väestöä. Siellä McDonald's julkaisee "ketomenun". Minun mielestäni suoraan sanottuna samaa p****a hieman eri paketissa. Toki toimii varmaan amerikkalaiselle, jonka lähes ainoa ruoka kenties saattaa olla McDonald's. Jos hän alkaa ketoilemaan ja saa edelleen ruokansa Mäkkäristä pudottaen elopainoaan näin esimerkiksi 50 tai 100 kiloa, niin sehän on TODELLA hyvä juttu! Joten Mäkkärikin saattaa itseasiassa tehdä hyvää kansanterveydellistä työtä valtameren toisella puolella, omalla tavallaan. Ketoruoalla todella on monet kasvot!

TAVISTELU.


Minusta ketoruokavaliolla voi ja saa tavistella. Syödä tavallista ruokaa. Minä tavistelen paljon. Jauhelihaa, broileria, lohta. Makkaraa, kananmunia, juustoa, voita ja kermaa. Oliiviöljyä. Kasviksia, avokadoa ja marjoja. Jos olo paranee ja paino tippuu sillä, että jättää leivän, pastan, riisin ja perunan pois ruokavaliostaan ja syö muuten ihan tavallisesti, se on OK ja itseasiassa tosi hyvä juttu. Kasvisten määrää jokaisen ketotavistelijan kannattaa ruokavalioonsa lisätä, samoin opetella syömään siemeniä ja pähkinöitä. Monesti tavistelijalla tapahtuu joka tapauksessa iso muutos ruokavaliossa, kun prosessoidut ruoka- aineet ja lisätty sokeri jäävät kokonaan pois. Valtava ja hyvä muutos parempaan ja oikeaan suuntaan.


HIFISTELY.


Jos haluaa ja on mahdollisuus, voi hifistellä. Minä hifistelen vähän. Voi otattaa verikokeet ja selvittää näin oman ravitsemustilansa ja sen puutokset, jolloin tietää juuri, mitä ravintolisiä kannattaa käyttää. Voi hankkia ketoainemittarin. Voi syödä luomua, raakamaidosta tehtyä juustoa, heinällä ruokitun eläimen lihaa, riistaa, villiä kalaa. Laskea ja miettiä ruoan ravintotiheyksiä. Selvittää ja opiskella kehon kemiaa ja ketoosin vaikutuksia omaan elimistöön, sitä, mikä ruoka- aine kannattaa syödä ensin, mikä erikseen, missä järjestyksessä liha ja kasvikset. Lukea tutkimuksia ja niin edelleen. Oma hifistelyni saattaa tulevaisuudessa lisääntyä, kun opinnot ravintoneuvojaksi alkavat pian!


KULTAINEN KESKITIE.


Minä pyrin kulkemaan enimmäkseen tätä tietä. Olen aloittanut ketoruokavalion neljä vuotta sitten. En koe vieläkään tarvetta erityiselle hifistelylle. Ketoainemittarin hommasin juuri, ihan vain huvikseni. Olen pärjännyt mainiosti ilman sitä kaikki nämä ajat ja pärjäisin edelleen. Suosin luomua, kotimaista ja haluan syödä mahdollisimman hyvää lihaa, jos minulla on siihen mahdollisuus, mutta yhtä hyvällä halulla pistelen suuhun tavallista broileria. Syön kaikenlaista lihaa, rasvaista ja vähän rasvattomampaakin, teollista ja luomumpaa pekonia, kalaa niin paljon kuin rahkeet riittää. Tavallista kotiruokaa, paljon kasviksia, teen itse majoneesia, mutta syön sitä myös purkista. Voin käydä syömässä kebabin salaatilla. Syön perusravintolisiä, joita jokainen voi popsia, kuten magnesiumia, D- vitamiinia ja sinkkiä. Olen vapaamielinen ketosekasyöjä ja voin mainiosti, paljon paremmin kuin koskaan elämässäni silloin, kun olin SEKOSYÖJÄ.
ULOS KUPLASTA!


Ennen kaikkea, yritän välillä tulla ulos omasta ketokuplastani. Tiedän kokemuksesta, että ison perheen ruokkiminen ei välttämättä salli sitä, että hakee Rekosta lihaa tai kalaa, saati kauppahallista kobe- naudan lihaa ja äyriäisiä. Jollekin yksinäiselle ja hyvin toimeentulevalle se taas voi olla arkipäivää, asia jota hän ei edes osaa ihmetellä. Olosuhteet ympärillä tukevat joko hifistelyä tai tavistelua. Joko on aikaa, rahaa ja mielenkiintoa tai sitten niitä ei niinkään paljon ole. Meillä on jokaisella oma elämäntilanteemme, mutta minä olen sitä mieltä, että mikään olosuhde ei ole este sille, etteikö voisi syödä ja voida paremmin ja tehdä asioita itselleen sopivalla tyylillä ja uudella tavalla, vähän eri näkökulmasta.


Lähestyn edelleen tätä asiaa tavallisuuden näkökulmasta ja siitä näkökulmasta, että jokainen voi kokeilla ketoruokavaliota. Se ei välttämättä sovi ihan kaikille, mutta sen saa selville vain kokeilemalla. Vaikka ruokavalio on äärimmäisen yksinkertainen ja lopulta hyvin helppo toteuttaa, ilman tietoa, tukea ja neuvoja alku voi olla hankalaa ja mennä - aivan turhaan! - metsään.


HYVÄÄN OLOON.


Olen saanut ilolla seurata Hyvään Oloon- verkkovalmennuksessa olevien naisten muutosta, onnistumisia ja sitä, miten tuen avulla alussa olevista ongelmista pääsee eteenpäin. Ja vaikka ketoruokavalio ei jäisi pysyväksi elämäntavaksi, Hyvään Oloon- verkkovalmennus tuo mukanaan paljon uusia ajatuksia ravinnosta ja ylipäänsä tavasta ajatella itsestään ja hyvinvoinnistaan. Hyvään Oloon- kurssilla ei pyritä pelkästään "laihduttamaan", vaan voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin. Kurssin sisältö on suunniteltu tavallisille, aikuisille naisille, kannustamaan ja motivoimaan. Siihen, että voisi rakastua itseensä ja elämäänsä yhä uudestaan.


"Tänään juuri aloitin tämän verkkokurssin lukemisen ja tykkään miten kirjoitat asioista. Minulla on koko ajan suu hymyssä." -Päivi -


Ketoilun ilosanomaa on vaan niin mukava levittää! Ihan siksi, että jokainen saisi kokeilla, onko tämä se juttu, joka muuttaa loppuelämän. Kuten se teki mulle. Mulla on nyt yhdet ketoruokavalion monista kasvoista :)


Hei muistathan, että laajentunut ja virkistetty Hyvään Oloon- verkkovalmennus on ARKI ALKUUN- tarjouksessa - 15% 18.8. asti! Tervetuloa mukaan!


Ketopositiivisin terveisin, Rouva Keto

1 113 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page