top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Hidas muutos, paras muutos.

Arvostamme yleisesti nopeutta. Ripeys ja nopea toiminta ovat väistämättä arvoja, joita tiedostamattammekin arvostamme nyky-yhteiskunnassa. Elämässä on hyvä mennä ripeästi eteenpäin, opiskelut ja työt on hyvä suorittaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Totta kai tehokkuus ja ripeä toiminta on tarpeenkin, mutta toisinaan olisi ihan hyvä myös pysähtyä tarkastelemaan sitä, onko nopeus kaikessa suinkaan aina se tavoiteltavin juttu?


Hitaampi elämä ja hitaampien asioiden arvostaminen on pikkuhiljaa viime vuosina alkanut nostaa päätään vastavoimana kaikelle kiireelle ja nopealle toiminnalle. Ihmiset ovat alkaneet tehdä yhä enemmän valintoja, joissa korostuu hidastaminen ja sellaisten asioiden valitseminen, jotka väistämättä hidastavat tahtia elämässä. Stressin vähentäminen ja ajan antaminen palautumiselle ovatkin yksi merkittävin terveysteko ihmisen elämässä.


Kun mietitään elämäntapamuutosta, on siinäkin usein toiveena nopeus. Ihminen on saattanut elää viimeiset 20 tai 30 vuotta liikkumatta, syöden sopimattomalla tavalla ja niin sanotusti keräten itselleen vararavintoa "pahan päivän varalle" ja voiden ei välttämättä niin kovin hyvin. Ei tämäkään ole tapahtunut nopeasti, mutta jotenkin huomaamatta kuitenkin ja usein ilman tietoisia ponnisteluita asioiden muuttamiseksi.


Toisaalta ainakin viimeiset 30-40 vuotta olemme eläneet jo vahvasti dieettikulttuurin aikaa, jossa keksittiin alkaa tarjota monenlaisia "kikkakolmosia" ratkaisuiksi ihmisille puhtaasti elämäntavoista juontaviin haasteisiin. Tämä kulttuuri on opettanut meidät nimenomaan tavoittelemaan ja toivomaan nopeita, taianomaisen ihmeellisiä muutoksia, jotka tapahtuvat suorastaan itsestään tai ainakin mahdollisimman vähällä vaivalla. Nyt 2020-luvulla kuvioon on astunut jälleen uusia "taikakeinoja" mm. laihdutuslääkkeiden muodossa.


Muutosten tekeminen omiin opittuihin, usein ei niin hyviin, mutta hyvin pinttyneisiin tapoihin ei valitettavasti ole nopea prosessi, vaan vaatii sitkeitä toimia ja kurinalaisuutta. Alussa enemmän, helpottuen matkan edetessä koko ajan. Ilman omaa, aitoa tahtoa ja työtä mikään muutos ei tapahdu. Eikä se tapahdu nopeasti näidenkään kanssa, mutta varmuudella se tapahtuu, ennemmin tai myöhemmin.


Olen saanut seurata paitsi omaani, myös monien muiden naisten upeaa ja aitoa muutosmatkaa. Mutta se, mitä muut näkevät ulospäin, on vain pinta. Todellinen muutos on se, minkä jokainen ihminen tuntee omassa olossaan, sisällään. Toki peili, valokuvat ja monet muut asiat, kuten vaatteet tai kyky liikkua kertovat meille ulkoisesta muutoksesta, mutta suurimmat muutokset tapahtuvat sisällämme ja jokainen voi tietää ja tuntea ne vain itse. Muutosta ja aikaa ei voi nopeuttaa; sen voi nähdä ja sitä voi tarkastella vasta jälkeenpäin, vaikka niin usein muutosta aloittaessa toivomme, että valmista olisi mieluiten eilen tai viimeistään parin kuukauden päästä.


MINNAN MUUTOS


Minnan muutos on tapahtunut noin viiden vuoden aikana ja jatkuu edelleen. Hän on polttanut kehostaan rasvaa 40-45 kiloa eli lähemmäs 90 voipaketin verran. Se on aika iso kuorma voita. Välillä on ollut pitkiä aikoja, ettei muutoksia ole tapahtunut, mutta Minna on jatkanut sitkeästi hyväksi havaitsemallaan tiellä; myös uniapnealaitteesta eroon pääseminen ja useamman lääkkeen lopettaminen turhana on toiminut suurena inspiraation lähteenä. Minna on nykyään yli kuusikymppisenä lääkkeetön. Ulkoinen muutos on suuri, mutta sisäinen on suurinta. Eikä muutos ole tapahtunut viikoissa, eikä edes kuukausissa. Jokainen päivä matkalla on silti eletty ja ollut ainutlaatuisen tärkeä osa kokonaisuutta. Muutos vaatii aina luopumista jostain, sillä kaikkea ei voi saada, mutta samalla tilalle saa jotain niin paljon parempaa; terveyttä, energiaa, hyvinvointia ja itsevarmuutta sekä itsensä tuntemista.Olen itse käynyt läpi kokonaisvaltaisen muutoksen, ja muutosmatkani on tällä hetkellä kestänyt kahdeksan vuotta. En edes enää oleta, että matkani päättyisi koskaan, että olisin joskus "valmis", sillä niin ei tapahdu. Aktiivinen toiminta oman hyvinvoinnin ja terveyden eteen jatkuu loppuelämäni ajan.


Hitaasta, mutta sitäkin varmemmasta muutoksesta on tullut paras ystäväni.Mitä ihaninta muutosmatkaa myös sinulle,


Heli

642 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page