top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Historia ja visio kahdessa minuutissa


Vuodet 2 000 000 - 10 000 ekr.


Ensimmäiset pystyihmiset eli kahdella jalalla kulkevat ihmiset elivät maapallolla noin 2 000 000 vuotta sitten. KAKSI MILJOONAA VUOTTA sitten. Nykyihmisen eli Homo Sapiensin varhaisimmat fossiilit ajoittuvat 300 000 vuoden taakse. Ihminen on hammaskalustonsa ja koko ruoansulatuselimistönsä perusteella sekasyöjä, joidenkin väitteiden mukaan jopa lihansyöjä. Hän lienee ollut koko historiansa ajan metsästäjä- keräilijä. Ravintoa on ollut tarjolla jaksoittain, ei koko ajan. Ihmisen normaaliin elämään on kuulunut paasto- ajat ja vuodenaikojen mukaan erilaista ravintoa. Ihminen on liikkunut ravinnon perässä. Tarjolla lienee ollut riistaa, kalaa, luonnonkasvien juuria, lehtiä ja siemeniä, metsän antimia...? Rasvaa ja proteiinia, varmasti vähemmän hiilihydraattia. Ihminen lienee elänyt pitkiä aikoja ketoosissa eli rasvanpolttotilassa. Ihminen on pysynyt tällä tavoin hienosti hengissä, kehittyen edelleen satojen vuosituhansien aikana luomakunnan kruunuksi. Joka tällä hetkellä voi ihan pirun huonosti.Vuodet 10 000 ekr. - 1800 jkr.


Maanviljelys kehittyi Lähi- Idässä noin 10 000 vuotta sitten ja 10 000 vuotta on historiassamme metrin mitalla millimetrin matka, jos sitäkään. Nykyajan vilja on melko kaukana alkuviljasta ja mitä kauempana olemme Lähi- idästä ja Kaakkois- Euroopasta, sitä huonommin vilja ravintona sopii geeneillemme. Olemme syöneet viljaa siis äärettömän vähän aikaa lajihistoriamme kannalta tarkastellen. Muutos on tapahtunut liian nopeasti genetiikkamme kannalta. Nykyajan viljalajikkeet ovat jalostettuja ja saattavat sisältää glyfosaattia, toisin kuin alkuviljat. Lisäksi valkoinen vehnä, jota sokerin ohella lisätään kaikkialle, on täysin ravintoköyhää ravintoa ilman vitamiineja tai kivennäis- ja hivenaineita.


1800 jkr.


Koska historia täytyy käydä läpi kahdessa minuutissa ja vieläpä tulevaisuuden visio siihen päälle, hyppäämme 1800- luvulle. Silloin tapahtui paljon. Hygienia parani ja tämän myötä väestöä niittäneet kulkutaudit hävisivät. Länsimainen lääketiede alkoi kehittyä. Tuli juna, jääkaappi ja sähkö, juokseva vesi ja viemärit. Kaikki helpottui. Loppui se metsästäminen ja keräily! Ravinto alkoi muuttua. Ranskan armeijalle kehitettiin margariini, koska voi oli liian arvokasta tuhlattavaksi sotilaille. Tulivat tehtaat. Sokeritehtaat, vehnäjauhotehtaat ja margariinitehtaat. Ihminen muuttui hiljalleen yhä enemmän sokerilla käyväksi olennoksi.

1950 jkr.


1950- luvulla tehtiin "Seitsemän maan tutkimus" joka löi läpi huolimatta siitä, että se ei nyt ihan ollut niin, kuin annettiin ymmärtää. Googleta Ancel Keyes ja tutustu tarkemmin aiheeseen, koska se ei mahdu tähän kahteen minuuttiin. Joka tapauksessa, tuosta lähti liikkeelle rasvakammo, kolesteroliteoria ja hiilihydraatin voitonmarssi, joka on johtanut siihen, että sokeria on nykyään lisättynä ihan kaikkeen, saunapalvikinkusta ja pekonista lähtien.

Vaivaiset 70 vuotta ihmisen 2 000 000 vuoden mittaisessa historiassa ja olemme sairaampia kuin koskaan. Tämä syöksykierre kannattaa hahmottaa.
2019 jkr.


Enää meitä eivät tapa kulkutaudit, nyt meidät tappavat elintasosairaudet, jotka syntyvät siitä, mitä me syömme ja miten elämme. Prosessoitua, ravintoköyhää ruokaa, sokeria, valkoista vehnää, hiilihydraatteja, kaikkea yli tarpeen. Meitä on kehotettu vuosikymmeniä välttämään rasvaa, joka tuo kylläisyyden tunnetta ja jota ihminen tarvitsee voidakseen hyvin ja ollakseen elinvoimainen. Kolesterolista on tehty ihmisten mielissä myrkky, kun se oikeasti on elimistölle elintärkeä ja korjaava aine. Meitä kehotetaan syömään hiilihydraattipitoista ruokaa, joka ajaa meidät insuliiniresistenssiin, joka puolestaan tarkoittaa ylipainoa ja elintasosairauksia. Syömme itsemme sairaiksi ja hoidamme syömällä hankkimiamme sairauksia lääkkeillä.
2020 -2100 jkr.


Iso, iso valtamerialus käännettäväksi. Muutos on meneillään, se on ollut sitä jo ainakin 10 vuotta. Muutos tapahtuu erittäin hitaasti. Siihen menee vähintäänkin toiset 70 vuotta. Tarvitaan uutta tutkimustietoa, tarvitaan rohkeita suunnannäyttäjiä, tarvitaan ihmisiä, jotka uskaltavat kokeilla, ottaa itse vastuun omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Tarvitaan heräämisiä ja suuria oivalluksia ja ihmisten hyviä kokemuksia siitä, miten oikeanlaisella ravinnolla voi päästä eroon ongelmista ja jopa lääkkeistä ja estää sairauksien syntymistä. Ja vastaus on hyvin monille ketogeeninen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio.Ps. Kaikki ruokakuvat omistaa Rouva Keto® (ja minä olen myös syönyt kaiken ja paljon enemmänkin!) Ethän siis tee muuta, kuin ihailet niitä. Näin hyvää on ruoka, jolla pysyy terveenä, hoikistuu ja voi hyvin 🖤


306 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page