top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Vaihteluvuodet ja ihastuminen keski-ikään

Monet ikäiseni naiset ovat puhuneet keski-iästä jo melkein kymmenen vuotta, mutta itse en ole oikein kokemusperäisesti ymmärtänyt, mistä puhutaan. Olo ei ole ollut keski-ikäinen, enkä ole tunnistanut itsessäni mitään merkkejä keski-ikäisyydestä. Päinvastoin, olen ollut koko ajan vain paremmassa kunnossa ja voinut paremmin sen jälkeen, kun täytin 40 vuotta ja tällä hetkellä olen siis suorastaan elämäni parhaassa kunnossa - tähän mennessä. Jatkumona tälle aion olla elämäni ihan kaikista parhaassa kunnossa täyttäessäni 50 vuotta ja siihen on nyt kaksi vuotta aikaa. Ajattelen ihmisen oletettavan iän olevan 100 vuotta, joten keski-ikäisyys saavutetaan aikaisintaan 50-vuotiaana. Mielestäni sen aiemmin ei kannata keski-ikäiseksi alkaa, edes väkisin.Viimeisen vajaan vuoden sisällä olen kuitenkin huomannut itsessäni muutoksia, jotka tuntuvat kertovan siitä, että olen oikeasti siirtymässä johonkin uuteen aikaan. Minulla ei ole vaihdevuosioireita, mutta jonkinlaisia pieniä merkkejä kuitenkin siitä, että muutoksia on tapahtumassa 5-10 vuoden sisällä. Olen alkanut kutsua näitä vaihteluvuosiksi, mutta niitä voinee kutsua myös perinteisesti prevaihdevuosiksi eli varsinaisia vaihdevuosia edeltäväksi ajaksi, joka voi kestää useita vuosia.


Oma muutokseni ei ole suinkaan tapahtunut fyysisellä puolella, sillä kuten jo kerroin, olen elämäni parhaassa fyysisessä kunnossa nyt 48-vuotiaana. Muutos on tapahtunut sielunelämässä ja näkökulmissa elämään ja siihen, miten sitä haluaisi elää. Vaikka arvot ovat menneet uusiksi jo viimeisten vuosienkin aikana, nyt ne ovat alkaneet entisestään kirkastumaan. Myös entistä suurempi tyytyväisyys on astunut elämään ja on ikäänkuin valmis ottamaan vastaan jotain ihan uutta. Halu kasvaa ja muuttua, sekä muuttaa elämäänsä on suuri, mutta ei ulkoisilta puitteilta, vaan sisäisesti. Ajatus siitä, ettei kaikkia asioita kannata enää tehdä samoin, kuin viimeisten 30 vuoden aikana, viehättää. Minulla on mahdollisuus muuttua ja siirtyä aidosti uudenlaiseen aikaan ja ikäkauteen elämässäni.


Elämäntavoilla on aivan valtava merkitys siihen, millaisista vaihdevuosioireista nainen kärsii. Siis todella, valtava merkitys. Ravinto (liialliset hiilihydraatit, rasvan ja proteiinin vähäinen saanti ja alkoholi), liikunta, uni ja palautuminen... Kaikkien näiden pitäisi olla vaihdevuosi-ikää lähestyvällä naisella kohdallaan. Eikä riitä vain sinne päin, vaan jokaisen osa-alueen pitäisi olla lähellä täydellistä, jos haluaa vaikuttaa omiin vaihdevuosioireisiinsa myönteisesti. Erityisesti liialliset hiilihydraatit, sokeri ja alkoholi ovat keski-ikäiselle naiselle yhtään liioittelematta melkoista myrkkyä. Toki on olemassa monia erityisiä tilanteita, joissa nämä asiat eivät yksinään auta, vaan tarvitaan esimerkiksi hormonikorvaushoitoa, mutta elämätavoilla ja ravinnolla on aina merkitystä.


Moni luottaa tietenkin edelleen täysjyväviljaan ja vähärasvaiseen ruokavalioon, sekä siihen, että elämästä pitää nauttia suklaakakun ja kuohuviinin voimin, mutta ei se niin kyllä ole :) Toki tämän täytyy jokaisen kokea ja kokeilla itse, eipä sitä muuten tiedä.

Siinä vaiheessa, kun vaihdevuosioireet hyökkäävät voimalla päälle, on tietysti vaikea alkaa tekemään radikaaleja muutoksia elämäntapoihin. Siksi ne olisi hyvä aloittaa viimeistään 40-vuotiaana, vaikka tykkään kyllä aina korostaa sitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä. Hyvä ravinto, liikunnallinen elämäntapa ja unen ja palautumisen prisorisointi jo hyvissä ajoin, ennen kuin edes ne vaihteluvuodet alkavat, on äärimmäisen fiksu veto naiselta. Todennäköisesti näillä aseilla itse vaihdevuodetkin hiipivät ohi hieman huomaamattomammin.


Vaihdevuodet markkinoidaan meille hirveänä aikana naisen elämässä. Kuumia aaltoja, yöhikoilua, huonoa unta ja mielialan vaihteluja. Itse en halua käydä läpi tuollaista vaihetta elämässä, vaan haluan ihastua keski-ikään ja saattaen vaihtaa vaihteluvuosien kautta elämäni uuteen, ihastuttavaan aikaan, joka tuo mukanaan kaikkea hyvää.


Vaihtelua ja hyvää oloa jokaisen naisen vuosiin, ota homma haltuun ❤︎


Heli
1 523 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page