top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Tästä alkaa Naisten päivät!

Kansainväliseen Naistenpäivään on nyt vielä vähän reilu kaksi viikkoa, mutta minä aloitan Naisten päivät nyt ja ne jatkuvat ainakin Naisten päivään saakka ja jos sille tuntuu, niin pidempäänkin. Naisten päivät ovat päiviä, jolloin aion paasata Naisten asioista päivästä toiseen. Jos Facebook- sivuilleni on eksynyt miehiä, he voivat nyt poistua tai jäädä kuunteluoppilaiksi :)


Naisten asioita ovat ainakin hormonit, mieliteot, uni, syöminen, ihonhoito, hyvinvointi, liikunta, rentoutuminen, herkut, kuukautiset, vaihdevuodet ja jalkakylvyt. Mennään päästä varpaisiin koko nainen läpi! Siinä riittää asiaa ainakin kahdeksi viikoksi. Naisten päivänä olemme jo takuulla erittäin valmiita viettämään Naisten päivää eli ottamaan vastaan kukkia, erilaisia hoitolahjakortteja ja vaikkapa koruja.


Seuraavaksi alkaa pidempi ja asiasisältöinen postaus sokerista. Jos et tänään jaksa keskittyä ja lukea, niin lue toisella kertaa ja oikein ihanaa ensimmäisen Naisten päivän iltaa sinulle ;) Jos puntaroit, jaksatko lukemista jatkaa, niin suosittelen kyllä :)


MAKEE JUTTU...


Sokeri on lukuisissa tutkimuksissa todettu hiljaista tulehdusta ja jopa syöpää aiheuttavaksi, koukuttavaksi aineeksi. Hiljainen tulehdustila vahingoittaa elimistöämme monella tavalla ja syöpäsolut nauttivat sokerista. Korkea verensokeri vaurioittaa verisuonia ja jatkuva insuliinintuotanto aiheuttaa hiljalleen insuliiniresistenssiä, jonka johdosta lihomme ja voimme huonosti. Terveenkin ihmisen elimistö kärsii jatkuvasta sokeristressistä ja se johtaa ennen pitkää sairastumiseen jollakin tasolla.


Meillä on normaalitilassa verenkierrossamme noin 5 grammaa sokeria kerrallaan. Paitsi silloin, kun syömme sokeria eli hiilihydraattia. Tällöin verensokeri nousee hetkellisesti huomattavasti korkemmaksi. Joka kerralla, kun elimistö saa vereensä sokeria, verensokerille tapahtuu sama ilmiö, se nousee. Mitä nopeampia ja mitä enemmän hiilihydraatteja, sitä suurempi on verensokerin nousu ja sitä suuremman määrän insuliinia haima joutuu erittämään saadakseen verensokerin laskettua normaalille tasolle. Ja lasku on aina sitä hurjempi, mitä korkeammalle verensokeri on noussut. Elimistössämme on nykyruokavaliolla jatkuvasti liikaa sokeria ja elimistö käyttää tuota hiilihydraattia polttoaineekseen. Haima paiskii töitä hartiavoimin ja lopulta elimistössä kehittyy insuliiniresistenssi eli elimistö alkaa tulla "vastustuskykyiseksi" insuliinille, eikä se enää toimi toivotulla tavalla. Ja koska sokeria on hyvin usein elimistössä yli tarpeen (ihan jo ravintosuositustenkin mukaisella ruokavaliolla), käyttämätön ja ylimääräinen sokeri varastoituu rasvaksi; varastoon, jota ei koskaan oteta käyttöön, vaan se kasvaa ja kasvaa. Monesti siihen vatsan alueelle ja myöhemmin joka puolelle.


Elimistölle on käytännössä täysin sama, mistä sokeri tulee; ei se välitä, tuleeko sokeri karkista, hedelmästä vai ruisleivästä, lopulta se on kaikki samaa sokeria elimistölle ja aiheuttaa samoja oireita. Viralliset ravitsemussuositukset suosittelevat normaalikokoisen naisenkin syövän vähintään 200g hiilihydraattia päivässä ja tämä sisältää kuusi annosta viljatuotteita. Aikamoinen määrä. Tuo määrä pitää meidät takuulla koukussa ja varmistaa sen, että himoitsemme lisää ja lisää! Aivomme hinkuvat glukoosia! Mielihaluja, iltapäiväväsymystä ja suttuista oloa, koska aivomme huutavat kipeästi sokeria!


Kun emme saa sokeria, elimistö rauhoittuu. Energian tarve korvataan rasvalla ja verensokerin heittely loppuu käytännössä kokonaan. Aivojen ei tarvitse himoita enää mitään. Ne käyvät nyt maksan rasvasta muodostamilla ketoaineille ja oikein hyvin käyvätkin. Jos aivot saavat valita, ne käyttävät mieluummin ketoaineita, kuin sokeria hyväkseen. Ketoaineilla on myös tervehdyttävä, tulehdusta rauhoittava ja tasapainottava vaikutus. Olemme yksilöitä, jokaiselle sopii eri määrä hiilihydraatteja. Toiset sietävät niitä paremmin, kuin toiset. On kuitenkin täysin selvää, että kukaan ei tarvitse hiilihydraatteja sitä määrää, minkä ravitsemussuositukset kehottavat syömään ja valtaosalle ihmisistä sopivat hyvin niukat, alle 20 g hiilihydraatit tai korkeintaan 100 g hiilihydraatit vuorokaudessa. Kenenkään tuskin on hyödyllistä elää täysin ilman hiilihydraatteja, vaikka se täysin mahdollista onkin. Ketogeenisen ruokavalion 20 g hiilihydraattia otetaan pääosin vihreistä kasviksista, joita saakin syödä aikamoisen määrän!


Ketogeenisellä ruokavaliolla sokerinhimoon tulee loppu. Aika raju väite, mutta olen sanonut jo moneen kertaan, että elämä ilman sokeria on maanpäällinen TAIVAS. Kun minulle se on, yhtään liioittelematta. Olen yli kolme vuotta ketoillut (lukuunottamatta pientä hyvin opettavaista harha-askelta) ja päässyt aika syvälle sokerittoman rasvapolttoisuuden maailmaan. Olen irrottautunut sokerista käytännössä kokonaan. En suosi ketoleipomista, en edes leipää. Varsinkaan makeita leivonnaisia en tee. Jos tulee vieraita, leivon heille ihan tavallisia leivonnaisia. En vain itse syö, kun ei tee mieli. Käytännössä leivän ja leivonnaisten korvikkeet vain pitävät yllä ajatusta siitä, että ruokavaliosta "puuttuu jotain", mikä täytyy korvata. Toki jokainen voi leivonnaisia syödä, jos kokee niille tarvetta ja ovathan ne parempi vaihtoehto kuin sokerimunkki tai voipulla, mutta fakta on, että ne pitävät yllä kaipuuta leipomuksiin ja todennäköisesti siitä on helpompi lipsahtaa takaisin mussuttamaan hiilareita.


Olen rasvapolttoinen ja himoitsen nykyään rasvaa! Kolesteroliarvoni eivät ole liikahtaneet kolmeen vuoteen yhtään mihinkään, vaikka olen vetänyt rasvaa kaksin käsin ja kananmuniakin menee ihan reiluja määriä, 2-3 kpl päivässä. Tämän nyt todistavat laajat ja pitkäaikaiset tutkimuksetkin; syöty kolesteroli ei nosta veren kolesteroliarvoja ja eläinrasvat lisäävät sydänterveyttä, toisin kuin sokerit ja hiilihydraatit. Viralliset ravitsemussuositukset eivät perustu mihinkään muuhun, kuin Ancel Keysin "Seitsemän maan tutkimukseen", jonka tulokset valikoitiin aivan muilla perusteilla, kuin terveyteen perustuvilla.


Ja miten tämä nyt liittyy naisiin? No kaikella tavalla. Varsinkin keski- iän ylittäneiden naisten (joihin itsekin kuulun), kannattaa vähentää RADIKAALISTI hiilihydraattien syöntiä. Ei ole pakko lihoa heti, kun täyttää 40. Eikä ruokavalio ole missään tapauksessa pahitteeksi myöskään nuorille naisille! Moni asia paranee ketogeenisellä ruokavaliolla. Hormonitasapaino ennen kaikkea hoikistumisen ja ketoaineiden tasapainottavan vaikutuksen johdosta. PMS- oireet helpottavat, kuukautiskierto normalisoituu, moni on saanut helpotusta PCO- oireyhtymään, lapsettomuuteen ja endometrioosivaivoihin, vaihdevuosiin ja kilpirauhasongelmiin. Ja kun hormonitasapaino on kunnossa, kaikki on kunnossa.


Ala pitää huolta itsestäsi Nainen, ihan vaan itsesi takia 🖤 Ketogeeninen ruokavalio vaatii hieman perehtymistä, opettelua ja panostamista, mutta tukea ja ohjausta on tarjolla, eikä tarvitse harhailla yksinään! Kun opit ja adaptoidut, kaikki on sen jälkeen ihan helppoa, eikä sinun tarvitse enää koskaan tuskailla kilojen, väsymyksen tai mielitekojen kanssa. Eli naisen TAIVAS.


Ihanaa ensimmäistä Naisten päivää!

Mascarponea kaakaonibseillä, Chiavaniljakermavanukasta, turkkilaista jugurttia marjoilla, tummaa suklaata ja fatbomb.
Ketoherkkuja!

326 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page