top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Sylkeäkö kuppiin ketoosissa?

Kuten jo useaan otteeseen on tullut ilmi, ketogeeninen ruokavalio aiheuttaa sivuoireena uskomatonta mielen kirkkautta ja pirteää oloa. Mitenkähän sitä nyt parhaiten kuvailisi... Olo vain on jotenkin kokonaisvaltaisesti TOSI HYVÄ, iloinen ja selkeä ja elämä hymyilee kaikin puolin. On ihana herätä aamulla virkeänä, kun on nukkunut hyvin ja olo on freesi, turvotusta ei ole ja vatsa on litteä. Heh! Munalaten lisäksi aamun parhautta on litteä vatsa!Tunnustan teille, etten ole koskaan ollut nainen, joka sylkee kuppiin. Nuorempana alkoholia tuli käytettyä enemmän, nyt 40+ huomattavasti vähemmän. Tämä lienee luonnollinen kehitys. Alkoholi on liittynyt hiilareiden syömiseen, kuuluuhan esimerkiksi olut ja viini oleellisena osana kesän ruokailuihin ja grillaamiseen sekä rentoutumiseen ja hauskanpitoon. Harharetket hiilarimaassa ovat lisänneet myös alkoholin kulutusta.

Ketogeenisellä ruokavaliolla alkoholin käyttö yleensä vähentyy huomattavasti. Tähän on montakin syytä. Ensiksikin, luonnollisestikaan kovin moni alkoholi ei sovellu ketogeeniseen ruokavalioon. Oluet, siiderit ja lonkerot sisältävät runsaasti sokeria. Toiseksi, ketoosissa ei vain yksinkertaisesti tee mieli juoda alkoholia. Maksa lopettaa rasvanpolton ja ketoaineiden valmistuksen kun juomme alkoholia ja alkaa suorittaa toista tehtävää eli alkoholin pilkkomista. Kun elimistössä ei ole glukoosia käytettävänä, voi olo mennä nopeasti hyvinkin huonoksi. Toisilla ketoosi vaikuttaa näin, toiset eivät huomaa mitään erityistä vaikutusta. Ketogeenistä ruokavaliota voisikin kokeilla käyttää myös tukena alkoholismin hoitoon. Periaatteessa kyse on samoista koukuista, sokeriin ja alkoholiin.


Itselläni ketoosi vaikuttaa niin, ettei alkoholia oikein huvita nauttia. Saatan juoda lasillisen punaviiniä tai kuivaa valkoviiniä ruuan kanssa. Ja teatterin väliaikaa en KOSKAAN vietä ilman lasillista Proseccoa. Tämä on periaate, josta en luovu. Samanlainen kuin se, etten vie lapsia sirkukseen enkä leivo piparkakkutaloa. Joskus kuitenkin tulee juhlatilanteita, täytyy lähteä hippaamaan kaverien kanssa. Silloin täytyy keskittyä juomaan ERITTÄIN paljon vettä alkoholipitoisen juomisen lisäksi, tämä saattaa pelastaa suuremmalta katastrofilta.


Ketoosissa tulee tunne, etten halua pilata hyvää oloani juomalla alkoholia. En koe tarvetta alkoholin rentouttavalle vaikutukselle tai nousuhumalalle. Elämä maistuu tosi hyvälle ilman alkoholia. Seuraavan päivän olot eivät kiinnosta ja tuntuu haaskaukselle viettää päivä väsyneenä ja huonovointisena, hukkaan heittäen. Aina joskus täytyy kuitenkin kokeilla, onko se todellakin niin ja yhä vankemmin huomaan, että kyllä, juuri niin se on. Alkoholia kuluu yhä vähemmän ja vähemmän ja se on vain hyvä asia.


7 724 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page