top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

"Ruokaa" ja RUOKAA.

Meille on tarjolla monenlaista ruokaa. Nykyihmiset ovat vieraantuneet välillä aika kauas ajatuksesta, että siitä mitä laitamme suuhumme, rakentuu koko keho ja sen kaikki monimutkaiset, upeasti suunnitellut toiminnot. Siksi sillä on hyvin paljon väliä, miten ravinteikasta ruokaa syömme ja mistä aineksista keho rakentaa itseään jatkuvasti uudelleen. Ihmisen keho kestää kyllä uskomattoman paljon, mutta näemmehän omin silmin, miten sairaudet ovat lisääntyneet ja lisääntyvät jatkuvasti. 2- tyypin diabetes ja kaikki autoimmuunisairaudet, suolisto- ongelmat, ihosairaudet... Näihin kaikkiin saa vähintäänkin helpotusta, jopa parantumisen ravinnon kautta.


TEOLLINEN JA PROSESSOITU RUOKA


Käytännössä lähes kaikki ruoka tulee pöytäämme ruokateollisuuden kautta. Kaikki ruoka käsitellään jotenkin, lukuunottamatta jos kerää tai kasvattaa sen itse tai ostaa suoraan joltain, joka on kerännyt tai kasvattanut sen itse. Sen lisäksi, että syömme teollista ruokaa, syömme vieläpä äärimmäisen prosessoitua ruokaa. Kaikki nämä markkinoidaan meille terveellisenä ravintona. En nyt ala luettelemaan niitä kaikkia satoja tuotteita, joilla ei yksinkertaisesti ole mitään tekemistä oikean ravinnon kanssa kuten sipsit, energiajuomat ja -patukat, proteiinivanukkaat ynnä muut. Murot, erilaiset terveellisinä markkinoidut myslit, jauhot ja välipalakeksit ovat myös aika kaukana aidosta ja oikeasta ravinnosta, prosessoiduista maitotuotteista puhumattakaan. Ensin niistä poistetaan keinotekoisesti rasva ja laktoosi, sitten lisätään vettä, D- vitamiinia, palmuöljyä, makeutusaineita, proteiinia, väriaineita, sakeuttamisaineita ja niin edelleen. Jo pelkkien erilaisten maitojen rivistö on aivan järjettömän pitkä, samoin jugurtti- rahka- ja vanukasvalikoimat. Itse poimin maitohyllystä ainoastaan rasvaista jugurttia, smetanaa, ranskankermaa ja kuohukermaa, mielellään ilman karrageeniä.


Ketogeeninen ruokavalio ohjaa syömään vähän hiilihydraatteja, ei lainkaan sokeria ja runsaasti hyviä rasvoja. Tavoitellaan siis elimistön toista aineenvaihduntatilaa, ketoosia eli rasvanpolttoa. Koska suurin osa prosessoidusta ruoasta sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja ihan silkkaa sokeria sekä huonoja rasvoja ja lisäaineita, on luonnollista, että nämä jäävät ruokavaliosta kokonaan pois. Leipä, viljatuotteet puhtaimmassakaan muodossaan, peruna ja hedelmät eivät myöskään kuulu ruokavalioon, vaikka ne olisivatkin mahdollisimman vähän prosessoituja, niiden sisältämien runsaiden hiilihydraattien vuoksi.Ketoilijan riisiä. Kukkakaali paistettuna voissa, valkosipulilla ja suolalla maustettuna on superherkku!

PUHDAS RUOKA


Nykyään kuulee puhuttavan teollisen ja prosessoidun ruoan lisäksi myös "puhtaasta" ruoasta. Itse en oikein tykkää termistä. Mikä on "puhdasta" ruokaa? Mistä me tiedämme, kuinka puhdasta ruoka on? Vaikka hakisimme mustikat metsästä, emme voi tietää, ovatko ne "puhtaita". Juuri siihen kohtaan on voinut laskeutua vaikka mitä. Pyykki on puhdasta ja keittiö ja vessa hetken sen jälkeen, kun ne on siivonnut...Kukkakaaliriisiä, vihreitä kasviksia, punasipulia, oliiviöljyä ja kanaa mozzarellakuorrutteella. Melko aitoa.

AITOA JA OIKEAA RUOKAA


Itse tykkään puhua ennemmin aidosta ja oikeasta ruoasta ja tarkoitan kenties sillä tätä samaa "clean eatingiä" eli puhdasta syömistä. Aidon ja oikean voi määritellä helpommin, eikä tarvitse miettiä, onko ruoka puhdasta vai ei. Se on yksinkertaista, mahdollisimman alkuperäisessä muodossa olevaa ruokaa, kuten liha, kala, kananmuna, kasvikset, pähkinät ja niin edelleen. Aidon ruoan tuoteseloste on mahdollisimman lyhyt. Aitoa ruokaa ei ole välttämättä pakattu mihinkään. Ruoka voi olla myös luomua ja luomua kannattaa suosia mahdollisuuksiensa mukaan. On totta, että esimerkiksi suurin osa lihasta, jota syömme, on tehotuotettua. Eläintä on ruokittu kenties huonolla ravinnolla, vaikkapa rypsillä, jolloin lihankaan ravinto- ja rasva- arvo ei ole niin hyvä, kuin vaikkapa riistalla, villillä kalalla tai vapaana laiduntaneella luomukarjalla. Silti luotan suomalaiseen lihaan ja lihajalosteisiin, ja lihan kotimaisuus on minulle ehdoton asia, ulkomaista lihaa en suostu ostamaan missään muodossa.


KETON MONET KULMAT


Ketogeenistä ruokavaliota voi lähestyä monesta näkökulmasta. Vaikka tulisi suosia mahdollisimman hyvää lihaa, kaikilla meillä ei todellakaan ole varaa syödä pelkkää riistaa, villiä kalaa tai luomulihaa! Ei myöskään luomukasviksia, kalleimpia juustoja ja pähkinöitä. Ketogeenisen ruokavalion idea on syödä aitoa ruokaa, mutta sitä voi toteuttaa syömällä tavallista jauhelihaa, pakastekalaa ja pekonia, kasviksia, juustoja, maitotaloustuotteita ja rasvaa. Prosessoituja lihatuotteita kannattaa tietysti käyttää harkiten mm. niiden sisältämän nitriitin vuoksi, mutta nykyään löytyy esimerkiksi paljon laadukkaita makkaroita, jotka sopivat hyvin ketoruokavalioon. Ja luonnosta on mahdollista halutessaan hakea villiyrttejä, sieniä ja marjoja, jotka ovat omaa superfoodiamme ja sopivat ketoruokavalioon.


Kuka tahansa voi siis sukupuolesta, iästä, sosiaalisesta statuksesta tai varallisuudesta riippumatta alkaa toteuttaa ketogeenistä ruokavaliota elämässään. Jokainen voi toteuttaa sitä niissä rajoissa, jotka itselle ovat mahdollisia ja sopivia. Kaikki pienetkin parannukset omassa ruokavaliossa ovat hyväksi, eikä kaikkien tarvitse hifistellä.


Ruokavaliota voi käyttää painonpudotukseen ja monien sairauksien oireiden helpottamiseen lääkehoidon ohella. Usein käy niin, että lääkkeiden tarve vähenee tai niistä pääsee jopa kokonaan eroon. Ketogeenisellä ruokavaliolla voi saada avun psoriasikseen, ärtyneeseen paksusuoleen ja 2- tyypin diabetekseen sekä lukemattomiin muihin vaivoihin. Ketogeenisellä ruokavaliolla on hyviä vaikutuksia myös silloin, kun kärsii sokerikoukusta, mieliteoista ja painonhallinta on vaikeaa.


Itse henkilökohtaisesti syön näin siksi, että olo on niin loistava! Olen perusterve, mutta herkkä hiilihydraateille ja saanut ketogeenisestä ruokavaliosta lähes uuden elämän. En mistään hinnasta enää suostuisi luopumaan tästä hyvästä tavasta syödä. Luotan myös ketogeenisen ruokavalion ennaltaehkäiseviin vaikutuksiin. Toivottavasti saamme tulevaisuudessa yhä enemmän tutkimustietoa siitä, miten ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa esimerkiksi syövän puhkeamisessa tai sen hoitoa tukevana ruokavaliona. Ja kyllähän keto nuorentaa, monilla tavoin ja monien positiviisten vaikutusten kautta. Koen olevani hurjan paljon paremmassa kunnossa, kuin reilu kolme vuotta sitten.


Tervetuloa vaan kaikki tähän Hyvään Oloon! Ketogeeninen ruokavalio on helppo, kun sen vaan aloittaa oikein! Kokeile ja hämmästy!

Ketoterveisin, Rouva Keto

746 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Valosta.

Comments


bottom of page