top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Rasvanpoltto on jokaisen oikeus!

Aiemmin, ennen ketogeenistä elämäntapaa, yhdistin ajatuksissani rasvanpolton jonkinlaisiin kuuriluontoisiin tikistelyhommeleihin. Se ei koskettanut minua mitenkään, koska en erityisemmin ollut pääsääntöisesti kiinnostunut sellaisesta, vaikka rasvanpoltolle olisi ollut kovakin tilaus. Sokeria oli niin paljon mukavampaa polttaa, vaikka olo ei tokikaan ollut erityisen hyvä noihin aikoihin.


Rasvanpoltto jo pelkästään sanana loi mielikuvan niukista kaloreista, nälästä, rasvattomasta tai vähärasvaisesta ruoasta ja kovasta treenistä. Timmistä mimmistä, jollaiseksi minulla ei ollut oikein motivaatiota, eikä tarvettakaan päästä. Rasvanpoltto kuulosti ihan hirveän tylsältä vaihtoehdolta.

Sitten tutustuin ketogeeniseen ruokavalioon. Sen myötä rasvanpoltto saikin ihan uusia näkökulmia ja asia alkoi kiinnostaa huomattavasti enemmän! Ensinnäkin, sain oppia, että rasvanpolttoa voi tapahtua kehossa 24/7. Myös nukkuessani, eikä sen eteen olisi pakko huhkia ja nähdä nälkää. Täytyi vain tietää ja opetella, millainen ravinto ja ruokailutottumukset johtavat tuohon tilaan.


Hämmästyksekseni opin, että rasva polttaa rasvaa! Hyvälaatuinen ja luonnollinen rasva (sekä tyydyttynyt, että tyydyttymätön) ravinnossa auttaakin elimistöä tiristämään myös varastoissa olevaa ylimääräistä rasvaa pois, eikä suinkaan lihota. Siitä puolesta huolehtii lahjakkaasti ylimääräinen sokeri, joka varastoituu insuliinin avustuksella kehomme rasvavarastoihin. Ja tietysti sokerin kyytipoikana kehoon tulevat usein myös huonot transrasvat, jotka molemmat myös tulehduttavat kehoa ja aiheuttavat monenlaisia ongelmia keholle ja sen toiminnalle.

Yhtäkkiä rasvanpoltto ei enää tarkoittanutkaan vain timmeille mimmeille suunnattua erikoistehostetta, vaan jokanaisen oikeutta, terveystekoa itselle! Ymmärsin, että kehon rasvapolttoisuudella on paljon muita, kauaskantoisempia vaikutuksia, kuin vain pelkkä lihaksikkaan ulkonäön tavoitteleminen, jollaiseksi olin sen itse mieltänyt. Metabolisia eli aineenvaihdunnallisia, myönteisiä vaikutuksia, kuten verensokerin tasoittuminen ja kaiken kaikkiaan parempi aineenvaihdunta, joka myös pysyy käynnissä. Ketoositilan mukanaan tuoma selkeys, tasapaino ja energia. Lukemattomia hyviä, terveyteen myönteisesti vaikuttavia tekijöitä. Ja mikä parasta, syöden hyvää ruokaa!

Tapahtui niin, että rasvanpoltosta tuli elimistön pysyvä olotila. Ei jotain, mitä tapahtuu vain liikunnan aikana tai nälässä, vaan koko ajan. Kun ylimääräinen rasvan oli sulanut ketogeenisen elämäntavan myötä pois, jäi tilalle siltikin vielä rasvanpoltto, jolla pysyvä painonhallinta on huomattavasti helpompaa, kuin silloin, kun käytämme pääenergianlähteeksemme sokeria.


24/7 rasvanpolton rinnalle tuli myös terveyttä edistävä ja rasvanpolttoa tehostava liikunta. Matalasykkeinen, lyhyt tiukka HIIT- treeni tai lihaskunto; kaikki tehostamaan ketogeenisen ruokavalion rasvanpolttoa ja parantamaan metaboliaa ennestään. Ikiaikaiseen kysymykseen, onnistuuko treenaaminen rasvapolttoisena tuli vastaus, että onnistuu! Ja sen todistaa moni muukin terveysmielessä liikkuva ketogeenisesti elävä ihminen.
Rasvanpoltto on siis saanut mielessäni ihan uuden merkityksen. Se tarkoittaa käytännössä yhtä kuin hyvä, energinen olo, metaboliset hyödyt, painon- ja elämänhallinta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi, eikä sillä ole mitään tekemistä minkäänlaisten kuurien kanssa. Rasvanpoltto on elämäntapa :D

3 970 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page