top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Pelasta itsesi.

Vaikka et itse olisi tarvinnut terveydenhuollon palveluja lähiaikoina, olet varmasti lukenut uutisia tilasta, jossa terveydenhuolto/sairaanhoito tällä hetkellä on. Tilanne on kriisiytynyt todella pahasti viimeisen kahden vuoden kuluessa. Henkilöstöpula on huutava, eikä soteuudistus ole tuonut toistaiseksi mukanaan muuta kuin epätietoisuutta ja sekavuutta, lisää byrokatiaa ja uuden hallintoportaan. Toimin itse aluevaltuutettuna ja se viesti, mitä saan kentältä ei ainakaan puhu sen puolesta, että soteuudistus houkuttelisi ammattilaisia jäämään alalle, kun jo ennestään äärimilleen kiristetyistä resursseista täytyy löytyä vieläkin enemmän joustoa. Henkilöstö alkaa olla lopen uupunutta ja kyllästynyttä ja ovi käy tiuhaan tahtiin.


Viimeisin uutinen kertoo selkäpotilaiden leikkausjonoista, joita ei HUS- alueella pystytä purkamaan lainkaan, vaan vain akuutit leikkaukset pystytään tekemään. Jono on jo 7000 potilaan mittainen, ja joka kuukausi tulee 1000 potilasta lisää jonoon. Samantyyppisiä ongelmia on joka puolella ja esimerkiksi vanhusten hoiva on vakavassa kriisissä. Kesä on tulossa, ja kesälomien sijaistajat aina vain enemmän kiven alla. Tilanne on todella, todella huono.


Ratkaisuja ei myöskään tunnu löytyvän. Rahaa suunnataan aivan muualle, kuin maamme terveydenhuollon kriisin ratkaisemiseen ja toisaalta; pelkkä rahan kaataminen ongelmien päälle ei ole ratkaisu, kun sote-ala ei houkuttele ihmisiä töihin, potilaita on koko ajan enemmän ja juurisyitä ei korjata.


Itse terveyteen ja hyvinvointiin ihmisiä kannustavana ja ohjaavana näen tässä tilanteessa vain yhden edes jonkinlaisen ratkaisun jokaisen yksilön kohdalla: Yritä pelastaa itsesi. Pidä huolta itsestäsi, jotta voit pitää huolta myös läheisistäsi ja mahdollisesti muistakin ihmisistä. Jos olet vielä terve ja kunnossa, pyri pitämään kaikin keinoin kiinni siitä, että tilanne pysyy sellaisena. Pyri minimoimaan riski sille, että sinun täytyy hakeutua terveydenhuollon piiriin. Jokainen meistä voi päivänä minä hyvänsä tarvita terveydenhuollon palveluita, mutta voimme vaikuttaa kuitenkin paljon siihen, millainen riskimme tuolle tarpeelle on. Avaimet ovat käsissämme ja vielä siinäkin vaiheessa, kun terveydessä on jo joitain (elämäntapojen) aiheuttamia ongelmia, niitä voi korjata.Ratkaisut ovat lopulta hyvin yksinkertaisia ja jopa edullisia: Ravinto, liikunta, uni, stressinhallinta, motivaatio oman elämän hallitsemiseen ja vastuun kantamiseen omasta terveydestä. Asenne siihen, mitä haluaa elämältä ja millaista elämää haluaa elää. Sinä osaat, sinä löydät tietoa ja sinulla on oikeus valita itse ne asiat, joiden ajattelet tekevän sinulle hyvää. Se, mitä valitset, on sinun valintasi.


Tunnen huolta sotealan henkilöstön jaksamisesta. Työ on pääosin hyvin kuormittavaa ja tällä hetkellä myös eettisesti erityisen kuormittavaa, kun omaa työtään ei läheskään aina ehdi tekemään niin hyvin kuin haluaisi, eikä kaikkia auttamaan. Siksi ajattelen, että jokaisen pitäisi pyrkiä pelastamaan ja auttamaan ensisijaisesti itseään, sillä sairastuneesta ihmisestä ei ole avuksi toisille.


Olemme hurjan tilanteen edessä Suomessa, jonka olemme kuvitelleet olevan hyvinvointivaltio. Sosiaali- ja terveydenhuoltomme on päästetty sellaiseen häpeälliseen tilaan, johon sitä ei koskaan olisi pitänyt päästää. Sotea on ajettu alas poliittisilla päätöksillä jo ainakin 20 vuotta, mutta lopullinen romahdus aiheutettiin koronatoimilla, joihin syydettiin tähtitieteellinen summa (miljardeja) euroja ja joiden haitallista satoa nyt korjataan hyvin monessa eri muodossa ja pitkään. Akuuttiin kriisin ei ole olemassa ratkaisua. Keskity siis omaan hyvinvointiisi ja jaksamiseen. Aurinkoa ja toivoa kevääseen, pidetään huolta!


- Heli -


854 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page