top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Pääasia on, ettei se ole vähähiilihydraattista

Olen pitkään pohtinut sitä, miten ketoruokavalio tai ylipäänsä hiilihydraattien vähentäminen (joka tuntuu yleisen käsityksen mukaan olevan mahdollisesti kaikkien aikojen epäterveellisimmästä päästä teko, jonka ihminen voi ravitsemuksen suhteen tehdä) pääsisi eroon "huonosta" maineestaan? Kerronpa tässä postauksessa erään hauskan huomion aiheeseen liittyen.
Ihmisten tietoisuus ravinnon suhteen on lisääntynyt paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta edelleen väärinkäsitykset ja suoranainen tiedon puute vaivaavat isoa osaa suomalaisia. Jo pelkkä termi "keto" tai "VHH" nostaa monen karvat pystyyn. Ja tämähän koskee siis lähinnä ihmisiä, jotka eivät tiedä aiheesta kovinkaan paljon, eivät ole itse koskaan kokeilleet hiilihydraattien vähentämistä tai ovat lähteneet mukaan kuureille, joissa hiilihydraattien vähentäminen on tehty ratkaisevan väärällä tavalla ja vääristä lähtökohdista käsin. Tätä "ei niin toimivaa" ohjeistusta antavat yleensä tahot, jotka eivät todellisuudessa itsekään pysty allekirjoittamaan aidon ja terveellisen ketoruokavalion perusperiaatteita. Toisin sanoen, noilla kuureilla pelätään edelleen rasvaa ja etenkin eläin- ja maitorasvoja ja niitä myydään puhtaasti bisnesmielessä, ei varsinaisesti siksi, että haluttaisiin ihmisten aidosti oppivan jotain uutta, jonka kautta he voisivat saavuttaa pysyviä muutoksia ja hyvinvointia.


Meidät on opetettu kunnioittamaan kotimaisia viljoja isona osana ruokavaliota ja viljan jättäminen pois tuntuu monesta suomalaisesta aivan absurdilta ajatukselta. Mitä syötävää sen jälkeen enää edes jää? Miten voisin elää ilman leipää? Vielä kun "kieltolistalle" lisätään peruna, mennään monen mielestä jo aivan älyttömyyksiin.


Alla näet kuvat kahdesta hyvin samanlaisesta ateriasta; ensimmäinen ateria vähillä hiilareilla (energiasta vain 5% tulee hiilihydraatista) ja toinen suomalaisten suositusten mukainen, siis energiasta 50% tulee hiilarista. Jos jokin tässä nyt on absurdia, niin tämä hiilihydraatin määrä, mitä ihmisille suositellaan. No mutta, pakkohan se energia on jostain saada, kun rasva on mustamaalattu jo vähintään 50 vuotta sitten, joten olkoon se sokeri sitten.Suomalainen ateria, jossa hiilaria 5%

Suomalainen ateria, jossa hiilaria 50%

Ongelmalliseksi ensimmäisen kuvan ateria muodostuu yleensä vasta siinä vaiheessa, kun sitä katseleva kuulee sen olevan keto- tai VHH- ruokavalioon soveltuva. Kuidun ja rasvan saanti alkaa vähän huolettaa, vaikka todellisuudessa monikaan suomalainen ei saa "riittävästi kuitua" syömästään ravinnosta, eikä huonojen rasvojen (saatikka sokerin) määrä häiritse lainkaan silloin, kun syödään pullaa, jäätelöä, eineksiä tai pikaruokaa, koska terveelliseen ruokavalioon nyt vain kuuluvat myös nautinnot ja on varsin tervettä ja jopa suotavaa syödä pulla päivässä (näin kannustavat nykyään jopa viralliset ravitsemusterapeutit, sillä rajoittaminen ja kieltäminen voi johtaa epäterveeseen suhteeseen ravintoon). Ja keto- tai VHH- ruokavaliohan ei ole tervettä, eikä terveellinen ruokavalio.

No nyt kuitenkin siihen lupaamaani hauskaan huomioon; on olemassa tapa, jolla ihmiset alkavat kyselemättä syömään vähemmän hiilihydraattipitoisesti. Tämä tapa on se, että heille ei yksinkertaisesti kerrota, että he syövät vähemmän hiilihydraattipitoisesti. Toisin sanoen siis ihmisiä kevyesti ja lempeästi heidän omaksi parhaakseen huijaten.


On olemassa ravintovalmennuksia, joissa ei sanallakaan mainita, että ne ovat keto/VHH- ruokaa tarjoilevia. Reseptit esitellään vain tavallisena ruokana (mitä ne todella ovatkin), eikä kukaan kysy, saanko tästä tarpeeksi kuitua tai että apua, onko tässä nyt vähän enemmän rasvaa kuin Puskan Pekka seuraajineen on 70- luvulta lähtien suositellut ja paistetaanko me tosiaan lihapullia voissa?! Lähinnä ihmetystä voi herättää ruoan herkullisuus, helppous ja se, miten hyvä olo siitä tuleekaan! No, pääasia on kuitenkin, ettei se ole vähähiilihydraattista, saatikka ketoruokavalioon soveltuvaa. Hih hih.


Minä olen Rouva Keto ja nimestä jo kuulee, mistä puhun. Siis aidon, mahdollisimman pitkälle kotimaisen, hiilihydraattitietoisen ja aidon ravinnon puolesta. Elämäntavan, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja muutoksen puolesta. Yhtään huijaamatta :)


Hyvinvointiterveisin, Rouva Keto

1 214 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Valosta.

Comentarios


bottom of page