top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Muotidieetti.

Tällä nimellä ketogeeninen, vähähiilihydraattinen, karppaaminen tai LCHF- ruokavalio nousee pinnalle ”aina aika- ajoin”, kuten media asiaa uutisoi. Iltalehden toimittaja testasi taannoin ”ihmeellisen laihdutusrasvakahvin” tehoa kuukauden ja lihoi kaksi kiloa. Söi normaalisti puuronsa, pastansa, banaaninsa ja pullansa ja joi päälle päivittäin rasvakahvia ja yllätys - lihoi! Tämän jälkeen asia uutisoitiin suurelle yleisölle tyylillä ”Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei toimi painonpudotuksessa!”, "Muotidieetti nostaa taas päätään; kohuttu rasvakahvi ei laihdutakaan!"Ketogeeninen ruokavalio ei ole millään tasolla mikään ”muotidieetti”. Muotidieettejä ovat pussikuurit ja kapselit, aineenvaihduntadieetit jossa syödään 20 päivää pelkkiä hedelmiä, kaalikeittokuurit ja kananmuna-valkoviinidieetit, joita kukaan ei voi oikeasti kovin pitkään noudattaa. Ketogeeninen ruokavalio on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio ja ihmiskunnan historiassa ihmiset ovat viettäneet aikaansa ketoosissa ihan luonnostaan. Jos mietitään nykyihmisen historiaa 30 cm:n pituisella janalla, hiilihydraatteja (viljaa ja sokeria) ihminen on syönyt vain puolen millimetrin pituisen ajan (10 000 vuotta) ja tätä ruokaa, mitä nyt syödään, ihminen on syönyt alle 100 vuotta. Ihmisen todennäköisin aineenvaihduntatila on ollut juuri ketoosi. Siitä, mikä sitten on ihmisen NORMAALI aineenvaihduntatila, voidaan olla kenties eri mieltä. Pyrkiikö ihmisen keho ketoosiin eli normaalitilaan, mutta ei oikein pääse sinne runsaan hiilihydraattimäärän vuoksi? Vai pyrkiikö keho pois ketoosista, jo se ei olekaan normaalitila? Voitte varmaan arvata, mitä mieltä minä olen ;) Oman kokemukseni mukaan väittäisin, että ainakin minulle ketoosi on parempi aineenvaihdunnan tila, mutta tässä on tietysti myös yksilöllistä vaihtelua, olemmehan kaikki erilaisia.


Rasva muuttui vaaralliseksi noin 70 vuotta sitten ja siitä seurasi tämä, mitä tapahtuu nyt. 1950- luvulla eräs Ancel niminen heppu keksi, että tyydyttyneen rasvan täytyy olla syy siihen, että ihmiset kuolevat sydänkohtauksiin. Ancel alkoi tehdä tutkimusta. Hänellä olisi ollut käytettävissään 22 maan tiedot, mutta hän valikoi näistä maista vain seitsemän maata, ne jotka sopivat hänen teoriaansa rasvan vaarallisuudesta sydänterveydelle. Mukana oli myös Suomi ja Pohjois- Karjala projekti vuosina 1972-1997. Ancel halusi kiihkeästi teoriansa pitävän paikkansa. Jos kaikki 22 maata olisi otettu mukaan, mitään näyttöä rasvan vaarallisuudesta sydänterveydelle ei olisi saatu. Sen sijaan syntyi kuuluisa Seitsemän maan tutkimus, joka jollain tapaa todisti, että tyydyttyneet rasvat ja kolesteroli tappavat ihmisiä.


Tästä lähti liikkeelle rasvanpelko, jota ruokateollisuus käytti haukkana hyväkseen! Koska ruuassa ei saanut enää olla rasvaa, tilalle voitiinkin oivallisesti lisätä halpaa ainesosaa; vehnää ja sokeria, hiilihydraatteja. Lisäksi alettiin valmistaa kovetettuja kasvirasvoja, margariineja. Keksittiin teolliset ruokakermat ja rasvattomat maitotuotteet, kumijuustot ja makeutusaineilla makeutetut jugurtit. Jollakin ruoan makua piti parantaa sen jälkeen, kun siitä ensin poistettiin se epäterveellinen rasva. Miettikää nyt oikein; lehmästä tuleva maito on niin epäterveellistä, että se täytyy käsitellä ensin, että se olisi ihmiselle hyväksi? Voiko tämä olla näin? Onneksi sentään äidinmaito on pyhää. Olisihan senkin rasvapitoisuuteen ja kolesterolimääriin voitu puuttua ja valmistaa siitä rasvatonta maitoa.


Tästä uudesta, teollisesta ja rasvattomasta ruoasta alkoivat kaikki kaikkien aikojen dieetit!

Vastasyntynyt painuu ketoosiin pian syntymänsä jälkeen.


Samalla myös lääketeollisuus alkoi kehittyä ja on saanut yhä enemmän asiakkaita ihmisistä, jotka sairastuvat syödessään hiilihydraattia ja sokeria ja vältellessään rasvaa. TAI yrittäessään vältellä rasvaa ja sortuessaan sitten syömään sokerin ja huonon rasvan yhdistelmää, pahinta mahdollista kombinaatiota sydänterveyden ja kokonaisvaltaisen terveyden kannalta. Ja jos joku onnistuukin pysymään hyvin vähärasvaisessa ruokavaliossa, se ei missään tapauksessa tee elimistölle ja terveydelle hyvää vaan sairastuttaa sekin, ennen pitkää.


Tämä on hyvin mielenkiintoinen kuvio, joka aukenee koko ajan lisää, mitä enemmän asiaan perehtyy ja saa tietoa ja suostuu näkemään asioita eri näkökulmasta. Meitä on suoraan sanottuna pissitetty rankasti vuosikymmeniä. Tutkijaryhmä kävi vuonna 2007 läpi 5000 tutkimusta liittyen kolesteroliin ja rasvojen vaikutukseen sydänterveyteen, eikä mitään todisteita rasvojen huonosta vaikutuksesta sydänterveyteen saatu, päinvastoin. Maito- ja eläirasvat parantavat sydänterveyttä ja ihmisen terveyttä kaiken kaikkiaan ja auttavat saavuttamaan kehon optimaalisen tilan. Kun ihminen saa syödä kunnollista, aitoa ruokaa itsensä kylläiseksi, hän vain väistämättä laihtuu. Kolesteroliteoria natisee liitoksissaan. Koko kuvio natisee liitoksissaan... Mahtavaa! Ehkä muutos on tulossa hiljalleen ja ihmiskunnan harharetki hiilarimaahan ainakin osittain ohi. Ainakin niiden ihmisten osalta, jotka haluavat hoitaa terveyttään mahdollisimman hyvin. Eikä kysessä ole mikään muotidieetti, vaan hyvä ja pysyvä tapa syödä 🖤

814 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page