top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Mitä eroa on ketolla ja vähähiilarisella?

Usein kuulee pohdittavan, mitä eroa on ketogeenisellä ja vähähiilihydraattisella ruokavaliolla? Käydäänpä nopeasti vähän faktoja ja termejä läpi.


ATKINSIN DIEETTI


Robert Atkins toi aikanaan 1970- luvulla tämän dieetin ensimmäisenä tavallisten ihmisten tietoisuuteen. Atkinsin dieetissä oli oma kaavansa ja kirjoja löytyy edelleen kirjastosta. Ketogeenistä dieettiä toki käytettiin 1920 - luvulle saakka hoitona lasten vaikean epilepsian hoidossa. Nykyään ruokavaliohoito on taas otettu osaksi epilepsian hoitoa lapsilla (jopa Suomessa) ja tämä ruokavalio on myös yksi virallinen hoitomuoto 2- tyypin diabetekseen esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.




KARPPAUS


Edelleenkin kuulee puhuttavan "karppaamisesta" ja "karppaajia" löytyy. Termi, joka kuulostaa ehkä vähän vanhanaikaiselta ja tuo mieleen ne ajat, kun tämä juttu todellakin oli "muoti-ilmiö". Karppaaminen terminä vie meidät jonnekin 2010- luvun kieppeille, jolloin hiilihydraattien vähentämisestä ei ymmärretty vielä ihan hirveän paljon, eikä ruokavaliota oltu tutkittu niin paljon, kuin mitä nyt tehdään. Karppaaminen tuo mieleemme voin, pekonin, kananmunat ja kerman, jotka toki edelleenkin ovat yksi herkullinen ja tärkeä osa ketogeenistä ruokavaliota.


VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN RUOKAVALIO


Vähähiilihydraattinen ruokavalio tarkoittaa sitä, mitä se on: vähähiilihydraattista. Mutta mikä on vähähiilihydraattinen? Virallisten ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä 45-60% hiilihydraatteja päivittäisestä energiansaannista (ketogeenisellä määrä on 5-10%). Tämä on erittäin runsas määrä, normaalipainoisella naisella noin 200-250 grammaa hiilihydraatteja päivässä.


Esimerkiksi neljä palaa ruisleipää, 200 grammaa pastaa, yksi pieni banaani, yksi keskikokoinen omena ja kaksi perunaa sisältävät hiilihydraattia 128 grammaa. Periaatteessa voisimme puhua jo tällöin "vähähiilihydraattisesta" ruokavaliosta, ainakin virallisiin suosituksiin nähden. Tuollaisella määrällä viljatuotteita ja hedelmiä lähes puolittaisimme virallisesti suositellun hiilihydraattimäärän ja edelleen hiilihydraatteja on PALJON!


Vähähiilihydraattinen voitaneen määritellä niin, että hiilihydraatteja saadaan noin 50 - 100 grammaa vuorokaudessa ja pääosin hyvistä lähteistä, kuten maanpäälliset kasvikset, juurekset, marjat, pähkinät, siemenet ja rasvaiset maitotuotteet. Jollekin vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kuuluu myös esimerkiksi jonkin verran kauraa eri muodoissa ja kotimaisia hedelmiä, kuten omenaa, päärynää tai luumua. Vähähiilihydraattisella ruokavaliollakin kannattaa kiinnittää huomiota rasvan laatuun, mutta sitä ei tule lisätä ruokavalioon siinä määrin, kuin ketogeenisellä. Tässä pääsemme ratkaisevaan eroon näiden kahden ruokavalion välillä; rasvapolttoisuuteen.




KETOGEENINEN RUOKAVALIO


Ketogeeninen ruokavalio saa nimensä ketoaineista. Ketogeenisellä ruokavaliolla elimistö siirtyy rasvanpolttotilaan. Se käyttää polttoaineekseen sekä kehon varastorasvoja, että maksan rasvasta muodostamia ketoaineita. Ketogeenisellä ruokavaliolla pyritään KETOOSIIN, eli elimistön toiseen, luonnolliseen aineenvaihduntatilaan. Ketoosin voi saavuttaa monta kautta, esimerkiksi vähäkalorisilla pussikuureilla tai paastolla. Ketogeenisellä ruokavaliolla ketoosi kuitenkin saavutetaan syöden hyvin ja terveellisesti, ainoastaan ravinnon makroravinteiden suhteita muuttamalla eli vähentämällä hiilihydraatit 20-50 grammaan ja lisäämällä ruokavalioon reilusta hyviä rasvoja.


MIKSI VALITA KETOGEENINEN?


Harva tuskin noudattaa virallisia suosituksia syöden 6-9 annosta viljatuotteita, 6-9 annosta nestemäisiä rasvattomia maitotuotteita ja puolta kiloa (josta puolet kasviksia ja puolet hedelmiä) päivässä. Moni syö kuitenkin paljon raffinoituja eli pitkälle käsiteltyjä, prosessoituja hiilihydraatteja ja lisättyä sokeria. Nämä "herkut" yhdistettynä huonoihin rasvoihin pitävät meidät koukussa, josta on vaikea päästä irti. Tutkimuksissa on osoitettu, että prosessoitu ruoka vaikuttaa meihin siten, että janoamme sitä vain koko ajan lisää ja enemmän.


Mikään ruokavalio ei ole sellainen, että se sopii kaikille. Joka tapauksessa jo hiilihydraattien radikaali vähentäminen tuo tullessaan paljon hyviä terveysvaikutuksia ja parantaa elämänlaatua huomattavasti ja tämä sopii varmasti ihan jokaiselle Pirkolle ja Pertsalle Suomenmaassa! Kaiken takana kun ei ole nainen (vaikka melkein on), vaan insuliiniresistenssi ja se, miten elimistömme reagoi liiallisiin hiilihydraattimääriin. Tilanteen katkaiseminen ketogeenisen ruokavalion avulla on hyvä ratkaisu ja useimmat ovat niin herkkiä hiilareille, että edes vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ainakaan aloituksessa toimi, vaan tarvitaan kunnon ketoosi käynnistämään painon putoaminen ja pääsemään irti hiilarikierteestä.


Ketogeenisen ruokavalion etu on juuri rasvanpolttotila, sekä ketoosin ja ketoaineiden mukanaan tuomat lukuisat terveysvaikutukset ja jopa sairauksia ehkäisevät vaikutukset (joista voisin kirjoittaa vaikka kirjan, niin innoissani niistä olen!) elimistössä. Ketogeenistä ruokavaliota kannattaa siis ehdottomasti kokeilla! Parhaimmillaan se sopii ihmiselle täydellisesti ja on ratkaisu lukuisiin ikuisuusongelmiin painonhallinnassa ja hyvinvoinnissa. Ketogeeninen ruokavalio on ehdottomasti myös yksi tehokkain keino päästä eroon sokerikoukusta ja loputtomista mieliteoista syömiseen ja herkkuihin.





LAIVA ON LÄHTENYT KÄÄNTYMÄÄN


Ketogeeninen ruokavalio on helppo ja hyvä tapa syödä. Sen onnistuneeseen aloittamiseen tarvitaan kuitenkin oikeaa tietoa ja ohjausta. Elimistön aineenvaihduntatilan muuttuminen ei ole pikkujuttu, mutta hyvä juttu se on! Kun alun ongelmista selviää, loppu tapahtuu kuin itsestään ja kohta ruokavalio on vain ihan tavallinen (mutta erittäin tärkeä ja vaikuttava) osa elämää.


Siksi teille naisille on tarjolla Hyvään Oloon- verkkovalmennus. Se on selkeä ja kattava aloituspaketti uuteen, pysyvään elämäntapaan. Valmennuksessa on kaikki oleellinen tieto kasattuna liittyen ketoruokavalion onnistuneeseen aloittamiseen sekä mahdollisten ongelmatilanteiden varalta, inspiraatio, ohjeet, esimerkit ja ajatukset pysyvästä elämäntapamuutoksesta sekä yli 150 ruokaohjetta kauniiden kuvien kera. Henkilökohtainen tuki ja ryhmän motivaatio auttavat niin kauan, että pääset pysyvään elämäntapaan kiinni kunnolla. Jäsenyys valmennukseen ja ryhmään on ikuinen.




Edelleenkin ketogeenistä ruokavaliota yritetään sitkeästi vääntää muoti- ilmiöksi ja ohimeneväksi buumiksi. Nyt taitaa kuitenkin olla niin, että iso laiva on lähtenyt kääntymään ja ihmiset äänestävät hyvällä olollaan! Tervetuloa päivittämään hyvinvointisi uudelle tasolle!


Hyvinvointiterveisin, Rouva Keto


Ps. Joko osallistuit Facebookissa arvontaan?



5 765 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Valosta.

bottom of page