top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Miksi blogistani ei löydy pizzapostausta?! Tilanne korjataan nyt.

Päivitetty: 25. maalisk. 2022

Vaikka blogistani löytyy noin 100 postausta, varsinaisia ruokapostauksia siellä ei juurikaan ole. Ainoastaan Italianpata- julkaisu, joka onkin luettu melkein 22 000 kertaa ja yksi kakkupostaus. Hämmästyttävää, ettei pizzasta ole tullut kirjoitettua ollenkaan, vaikka se on yksi ihmeellisin asia ketossa ja sitä tulee tehtyä lähes viikoittain!

En tiedä, mitä aito italialainen sanoisi ketopizzasta, mutta oikeastaan se on aivan se ja sama. Kaiken kaikkiaan ketopizza kyllä täyttää kaikki pizzan kriteerit, joten mistään kansallisherkun häpäisystä tässä ei ole kyse.


Ketopizza on yksinkertaisesti mielettömän hyvää! Lisäksi ketopizza ei tuo mukanaan niitä vaivoja, joita vehnä ja hiiva monille tuovat. Ketopizza on luonnostaan gluteeniton ja maistuu kyllä kaikille. Usein tietämättään ketopizzaa syövät henkilöt ihmettelevät, miten pizza onkaan niin hyvää?


Ketopizzaa voi rakennella melko monella tavalla; kukkakaalista, kesäkurpitsasta (jolloin saadaan maidoton versio), mantelijauhoista ja vaikka kokonaan ilman pohjaa tai jauhelihapohjalla. Vaihtoehtojen puutteesta ei pizzanhimossa siis tarvitse kärsiä!


Itse teen mieluiten pizzan tällä ohjeellani, jota olen muokkaillut ja kokeillut melko monia kertoja. Ketopizzapohjan tekeminen ei ole kovin tarkkaa, eikä se ole lähelläkään leipomista, joten se sopii myös minulle. Pohjan tekeminen on joko melko helppoa, tosi helppoa tai superhelppoa, ihan millä fiiliksellä satut olemaan. Tässä postauksessa jaan pannupizzan/isomman ohuen pizzan ohjeen.


Ainekset voi pelkästään sekoittaa (superhelppoa). Toinen vaihtoehto on sulattaa juustot mikroaaltouunissa tai kuumassa vesihauteessa, jolloin taikinaan saa oikeaa taikinan tuntua (melko helppoa). Taikinan voi levittää lusikalla (pannupizza, jollon voit jättää taikinan paksummaksi) tai kahden leivinpaperin välissä (jolloin saat pohjasta lähes niin ohuen, kuin haluat).

Kahden hengen pannupizzaan tai isompaan ohueen pizzapohjaan tarvitset...


∙200 g juustoraastetta (esim. Valion pizzajuustoraaste)

∙3 rkl tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

∙2 isoa kananmunaa

∙5 rkl Pofiberiä


Monet ihmettelevät Pofiberin eli perunakuidun käyttöä, eihän peruna kuulu ketogeeniseen ruokavalioon! Pofiberiä pidetään myös melko käsiteltynä ruoka- aineena ja toki se sitä onkin omalla tavallaan. En tosin tiedä, onko se esimerkiksi Durum- vehnäjauhoa tai muuta hienoa vehnäjauhoa käsitellympää. Pofiberissä on hiilihydraattia 17g/100 g:ssa ja se on äärimmäisen kevyttä. Ruokalusikallinen painaa 3 grammaa, eli ruokalusikallisessa on 0,5 grammaa hiilaria. Pofiberissä on hyvin runsaasti kuitua, 65g/100g. Pofiber on käytännössä täysin mauton jauhomainen tuote.


Pizzaa ei syödä joka päivä, joten Pofiber ei kuulu jokapäiväiseen ketoruokavalioon, jos joku vierastaa sitä sen teollisuuden vuoksi. Itse en vierasta, vaan mielestäni se on täydellinen osa hyvää ketopizzapohjaa.


Sitten ohjeeseen! Voit tosiaan vain sekoittaa kaikki ainekset ja levittää ne lusikalla uunipellille. Itse teen fiiliksestä riippuen, mutta usein tykkään sulattaa juustot mikrossa, jolloin taikinaa saa hieman vaivata käsin ja se on "taikinamaisempi".


Mittaa Pofiber valmiiksi odottamaan erilliseen pieneen kuppiin. Sulata juustoja lasikulhossa mikrossa noin 30-60 sekunnin ajan. Juustoraaste saa olla selkeästi sulanutta. Voit myös sulattaa juustoja kuumassa vesihauteessa, jos sinulla ei ole mikroa. Sekoita juustoja nopeasti vähän ja riko sekaan kananmunat. Vaivaa käsin ja lisää mukaan Pofiber. Jatka vaivaamista, kunnes saat taikinasta tasaisen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Jos teet pannupizzan, voit levittää pohjan lusikalla, jolloin voit jättää sen vähän paksummaksi. Jos haluat ohuen pizzan, levitä taikinan päälle toinen leivinpaperi ja levitä pohja käsin pyöreäksi pohjaksi leivinpaperien välissä. Poista päällimmäinen paperi.


Omassa uunissani on pizzatoiminto, joka on kyllä ehdottomasti loistava pizzan paistamiseen! Tässä toiminnossa on siis alalämpö ja kiertoilma. Pizza kannattaa paistaa mahdollisimman kuumassa uunissa, 275 asteessa ja joka tapauksessa alalämmöllä.


Pizzapohjaa voi esipaistaa tai jättää paistamatta. Harvemmin nykyään enää esipaistan. Jos täytteenä on esimerkiksi hieman kosteita, isoja katkarapuja, on ehkä hyvä idea esipaistaa pohjaa viitisen minuuttia.


Ketopizzan voi täyttää aivan samalla tavoin, kuin minkä tahansa pizzan. Itse käytän Mutti Pizza saucea tai paseerattua tomaattia, joissa hiilareita on noin 5g/100g. Tässä pizzassa tomaattikastiketta oli neljä ruokalusikallista eli 75 g. Kaiken kaikkiaan koko pizzassa on hiilihydraatteja 12 grammaa, joista pohjassa vain 4 grammaa!


Ketopizza on hyvin täyttävää, onhan siinä aina "tuplajuusto", sekä pohjassa että pinnalla. Lisäksi kananmuna tuo pohjaan energiaa ja ytyä. Kuitua tällaisessa pohjassa on jopa 11 grammaa!


Tässä pannupizzassa täytteenä oli pepperonimakkaraa, punasipulia, tuoretta valkosipulia, chiliä ja korianteria sekä tietenkin juustoa. Pizzaa ei kannata täyttää liikaa ja liian monilla täytteillä, sillä vähemmän on enemmän pizzassakin.


Jos esipaistat pizzaa, paista sitä noin 5 minuuttia ja täytä sen jälkeen, paistaen sitä vielä 5 minuuttia täyttämisen jälkeen. Jos paistat pizzan suoraan täytteillä (suositus), paista pizzaa noin 10 minuuttia, tarkkaillen paistotulosta.

Ketopizzapohja on ehkä aavistuksen kalliimpi kustannuksiltaan kuin perinteinen vettä, vehnäjauhoa ja hiivaa sisältävä pohja, mutta myös sen arvoinen. Elämä on täynnä valintoja ja mikäpä sen ihanampaa, kuin syödä pizzaa hyvällä omalla tunnolla ja hyvästä olosta nauttien. Sillä niin ketolla tehdään!


Herkullisia pizzahetkiä toivottelee, Rouva Keto


9 699 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page