top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Mikä on keton erityistaika?

Ravinto on yksi luonnollisin tapa parantaa hyvinvointia liikunnan, hyvän ja riittävän unen ja stressittömyyden ohella. Miksi juuri ketogeeninen ruokavalio sitten tuntuu olevan niin erityinen...? On muutamia asioita, miksi se on sitä ja käyn niitä läpi tässä postauksessa.


AINEENVAIHDUNTATILA


Ihan ensimmäinen ja tärkein syy on elimistön aineenvaihduntatila. Ketogeeninen ruokavalio saa nimensä siitä, että se johtaa elimistön erilaiseen aineenvaihduntatilaan, kuin missä olemme tottuneet olemaan. Kyseessä on ketoosi, eli tila, jossa elimistö käyttää ketoaineita polttoaineenaan hiilihydraattien sijasta. Yksinkertaistettuna maksa muodostaa rasvasta ketoaineita, joilla elimistö toimii. Oikeasti prosessi on paljon monimutkaisempi, mutta tämä riittänee. Tämä on täysin luonnollinen elimistön aineenvaihduntatila, eikä sitä pidä sekoittaa ketoasidoosiin, joka on elimistön happomyrkytys. Silloin elimistössä on kyllä myös runsaasti ketoaineita, mutta samalla verensokeri on hyvin korkealla. Ketoosissa ihmisen verensokeri sen sijaan pysyy hyvin tasaisena elimistön käyttäessä rasvaa ensisijaisena energianlähteenään. Elimistö käyttää sekä ravinnosta saatavaa rasvaa, että ihmisen varastorasvaa. Elimistö muuttuu siis sokerivetoisesta rasvanpolttomoottoriksi. Ketoosia on jossain määrin aina elimistössä, esimerkiksi aamuisin, vaikka söisi hiilihydraattejakin. Paastolla tai hyvin alhaisilla kalorimäärillä päästään myös ketoosiin, mutta nämä eivät luonnollisestikaan voi olla pysyviä tai pitkäaikaisia tapoja syödä (tai olla syömättä). Ketogeeniseen ruokavalioon tosin kuuluvat lyhyet ja pidemmät paastot vähän kuin luonnostaan, mutta pätkäpaasto ja autofagia ovatkin sitten kokonaan toisen postauksen pituinen aihe käsiteltäväksi.


Aivot tarvitsevat aina jonkin verran glukoosia, se on totta. Täydellisen ketoadaptaation jälkeenkin 20-30% aivojen energiantarpeesta tulee tyydyttää glukoosilla eli sokerilla. Ketogeeninen ruokavalio ei toki ole täysin hiilihydraatiton, joten aivot saavat ravinnosta hiilihydraattia ja lisäksi maksa pystyy glukoneogeneesin avulla muodostamaan rasvoista ja proteiineista glukoosia aivojen sokerin tarpeeseen. Elimistö siis huolehtii aivojen toiminnasta täysin luonnollisilla tavoilla. Itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan aivot käyttäisivät mieluummin ketoaineita kuin sokeria energianlähteekseen. Liittyneekö tähän, että ketoosissa olo on erityisen kirkas, energinen ja selkeä ja aivot tuntuvat pelaavan hyvin, ilman aivosumua? Ketoosilla on myös erikoinen vaikutus luoda ihmiselle itsevarmuutta, hyvää oloa ja itsetuntemusta, joka johtaa yleensä siihen, ettei ihminen halua enää luopua ketoosista eikä tavastaan syödä.


Uni yleensä syvenee ja paranee huomattavasti ketoosissa. Unen tarve vähenee, mutta se, mikä nukutaan, nukutaan hyvin. Päiväunille saa heittää hyvästit, niin makoisia kuin ne ovatkin oikein kunnon hiilaripitoisen aterian jälkeen.


Voidaankin miettiä, mitä elimistömme haluaa ja mihin se pyrkii? Onko elimistön luonnollinen tila ketoosi? Pyrkiikö kehomme kokoajan ketoosiin pääsemättä sinne koskaan, koska syömme niin runsaasti hiilihydraatteja vai pyrkiikö se sieltä mieluummin pois, heti, kunhan vain saa riittävästi hiilihydraatteja? Kas siinä pulma! Omalla kohdallani voin todeta, että minun kehoni luonnollinen tila todellakin on ketoosi! Olipas se mukava elää väärässä aineenvaihduntatilassa elämän ensimmäiset melkein 40 vuotta :D Onneksi löysin tieni ketoosiin. Ihastuttava aineenvaihduntatila!
HILJAINEN TULEHDUS


Suolisto rauhoittuu lähes 100%:lla ketogeenisesti syövistä ihmisistä. Vatsakivut, turvotus, ilmavaivat, ärtyneen suolen oireyhtymä ja niin edelleen rauhoittuvat hyvin nopeasti. Erityisesti viljat, sokeri ja huonot rasvat lisäävät hiljaista tulehdusta, mutta myös runsas maitotuotteiden käyttö. Ketoaineilla on itsessään kehoa korjaava vaikutus ja esimerkiksi pätkäpaastot antavat aikaa vatsalle ja suolistolle levätä. Onko vatsan tarkoitettu olevan jatkuvassa toiminnassa, kuten nykyihmisellä on, kun sinne tuupataan kolmen tunnin välein ravintoa, eikä aina niin hyvääkään sellaista? Ketoosissa nälkä vähenee ja elimistö saa aikaa levätä, kun ei tarvitsekaan syödä parhaimmillaan kuin 2-3 kertaa päivässä. Kovimmat syövät vain kerran, mutta se onkin sitten oikein sessio! Parhain rytmi löytyy, kun kokeilee ja tekee niinkuin keho kertoo. Moni on ollut onnellinen, kun saa "siunauksen" sille, ettei aamupala olekaan päivän tärkein ateria ja moni nauttii siitä, ettei koko ajan tarvitse ajatella ruokaa ja syömistä.
RASVAN SYÖMINEN


Ehkä kaikista paras juttu, kaikkien muiden kymmenien ohella, itselleni on ollut mielitekojen ja sokerikoukun häviäminen. Ja toki painon putoaminen ihannepainoon ja ennen kaikkea sen pysyminen siellä ilman, että joudun koko ajan miettimään, mitä syön! Se on rasvan ansiota. Rasva pitää kylläisenä, rasva pitää verensokerin tasaisena ja insuliininerityksen maltillisena. Rasva ei muutu rasvaksi, vaan palaa pois. Sokeri johtaa läskiin, koska sokerin tasoittamiseen tarvitaan insuliinia ja insuliini on kasvuhormoni.


On vaatinut työtä muuttaa omia ajatuksiaan rasvasta. Jo sana "RASVA" on meille lähtökohtaisesti huono, ruma, epäterveellinen sana. Rasva, läski, ihra, laardi, mitä kaikkia näitä nyt on. Nämä herättävät meissä yleensä negatiivisia mielikuvia ja ajatuksia. Sokeri sen sijaan on aina ollut makeaa, suloista, hattaraa, lohdutusta, iloa, mielihyvää. Sokeria tarjotaan lapsille palkinnoksi ja lohdutukseksi ja erityisesti me naiset myöskin tarjoamme sitä itsellemme palkinnoksi ja lohdutukseksi.


Minun ajatusmaailmani on kääntynyt täysin, lukemalla tutkimustuloksia, kirjoja, kuuntelemalla viisaampia ihmisiä ja ennen kaikkea OMAN KOKEMUKSEN kautta. Minä ajattelen nykyään, että rasva on hyvää ja terveellistä, hyvää ravintoa. Rasva on kaunis ja hyvä sana ja se on seksikästä ja se edustaa minulle terveyttä. Naisen elimistöni kaipaa sitä. Ihoni on kaunistunut, keho kiinteytynyt, selluliitti hävinnyt ja rasva on tuonut minulle valtavasti hyvinvointia entisen hiilihydraattipitoisen pahoinvoinnin sijaan. Kolesteroliarvoni ovat hyvät yli kolmen vuoden runsaan rasvan syömisen jälkeen. Jos nyt sitten ylipäänsä koko kolesteroliteoriassakaan on mitään järkeä? Siitäkin tulisi helposti yksi blogipostaus!

KETON ERITYISTAIKA


Ketogeenisen ruokavalion erityistaika perustuu siihen, että sillä on niin voimakkaita, positiivisia vaikutuksia ongelmiin, joita ihan meillä terveilläkin ihmisillä on, puhumattakaan siitä, että se tervehdyttää elimistössä monta jo sairaudeksi luokiteltavaa ilmiötä. Ja se tekee sen uskomattoman yksinkertaisella tavalla. Vain sillä, että vähentää hiilihydraatit ja lisää rasvaa, eli muuttaa ravinnon makroravinnesuhteet. Syö oikeaa, aitoa, herkullista ruokaa ja syö sitä riittävästi.


En edelleenkään väitä, että ketogeeninen ruokavalio sopii kaikille. Aika monille se kuitenkin sopii, kunhan vain aloittaa oikein, eikä kompastu pikku kiviin polun alussa. Kokeilemalla asia ehkä parhaiten selviää. Jos sinulla on jokin perussairaus, silloin voi olla hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa.


Jos olet kanssani samaa heimoa, tavallinen suomalainen nainen, joka taistelee ainaisesti kilojensa kanssa, on sokerikoukussa, olo vetämätön ja vatsavaivojakin löytyy, mieti, lähtisitkö kokeilemaan ketogeenistä ruokavaliota? Minä kuulun edelleen tuohon samaan heimoon, vaikka omat ongelmani ovat taakse jäänyttä elämää, kiitos ketoelämäntavan. Katso lisää sivuiltani www.rouvaketo.fi ja tykkää Facessa https://www.facebook.com/rouvaketo/ ja Instagramissa https://www.instagram.com/rouvaketo/ niin saat tietoa ketogeenisestä ruokavaliosta ja ideoita ketoelämään!


Terveisin, Rouva Keto2 480 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page