top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

KETO - tuo jonkinsortin kirosana.

Ketoruokavalion mustamaalaminen mediassa on jatkunut tutusti ja totutusti myös vuonna 2023. Olemme saaneet lukea useamman epämääräisen artikkelin epämääräisistä tutkimuksista, joissa "ketoruokavalion suuntaisen ruokavalion" on todettu saattavan ehkä lisätä vaikkapa sydänsairauksien riskiä, mutta artikkelin lopussa on todettu, ettei tutkimuksen tuloksista oikeastaan voida vetää mitään johtopäätöksiä, koska tutkimuksessa on ollut paljon sekoittavia tekijöitä mukana.
Raflaavat otsikot kuitenkin usein riittävät; kissankokoisin kirjaimin kirjoitettu otsikko, joka kuitenkin kumotaan tekstin viimeisessä kappaleessa täysin, riittää. Koska ihminen ei välttämättä jaksa lukea tekstiä, saatikka, että lukisi sitä viimeiseen kappaleeseen saakka. Myös se, ettei lukijalla ole todellista ja oikeaa tietoa tai kokemusta aiheesta, vaikeuttaa näiden artikkeleiden joskus hurjienkin asiavirheiden huomaamista.


Keto on jonkinsortin kirosana. Moni miettii, ettei uskalla sanoa lääkärille olevansa ketoruokavaliolla. Ihan pienenä vinkkinä vain; voi sanoa myös jättäneensä valkoisen sokerin, einekset ja viljatuotteet pois, koska ne eivät tunnu soveltuvan ja kiinnittävänsä huomiota rasvan ja ylipäänsä ravinnon laatuun. Sillä sitähän keto on; kiinnittämistä ravinnon laatuun ja aitouteen. Pyrkimystä syödä mahdollisimman yksinkertaista, aitoa, ravinteikasta ja hyvää oloa ja energiaa tuottavaa ruokaa.


Se, että vaihtaa teollisen jäätelön makeuttamattomaan luomukermavaahtoon ja -mansikoihin, syö pizzan ilman vehnäpohjaa ja hampurilaisen ilman sämpylää tai ketoon sopivalla leivällä, vaihtaa perunamuusin kukkakaalimuusiin, riisin ja pastan salaattiin tai kasviksiin ja leivän kananmunaan, ei ole huono asia.


Suurin osa ihmisistä syö niin, että ruokavalioon mahtuu lähes päivittäin huonojakin valintoja, joita parempiin vaihtamalla myös voisi paremmin. Ruokaympäristömme on tietynlainen nykyään ja erilaisten valintojen tekemiseen tarvitaan kyllä jonkin verran viitseliäisyyttä. Kauppojen prosessoidun ruoan valikoima vain kasvaa, samoin pikaruokaloiden määrä ja ruoan laatu esimerkiksi julkisessa ruokailussa huononee.


Tietysti meidän suomalaisten on vähän vaikea muuttaa ajatuksia tai tapoja kaiken sen lapsesta saakka jatkuneen leipä-, maito- ja rypsiöljy/vähärasvaisuuspropagandan vuoksi tai edes lähteä kokeilemaan, mitä kummaa tapahtuisikaan tekemällä ketoruokavalioon liittyviä muutoksia, mutta aikamoinen joukko ihmisiä niin on jo tehnyt ja ihastunut siihen, miten positiivisia vaikutuksia ravinnolla voikaan olla! Eikä se ole vaikeaa tai monimutkaista, vaan yksinkertaista ja herkullista, kun sen oppii.Enimmäkseen tarvitaan vain ihmisen oma, aito kiinnostus hyvinvointiin ja kyky ottaa selvää asioista sekä rohkeus ja halu lähteä kokeilemaan, mitä ruokavaliomuutos tuo mukanaan. Huolimatta median ja terveysviranomaisten kovasta halusta mustamaalata hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta, se poikkeuksetta toimii lähes kaikilla lisääntyvänä hyvänolon tuottajana moniltakin osin.


Keto ei ole kirosana, se on Kiinnostavaa Elämää Tosi Otteella!
Ketoterkuin, Rouva Keto

466 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page