top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Jaa se ei olekaan kolestroli!

KUN ASIOILLE SOKEUTUU


Kaltaistani keski- ikäistä perheenäitiä voi kiinnostaa monenlaiset asiat. Henkisestä kasvusta sisustamiseen ja kosmetiikkaan ja kaikkea siltä väliltä! Minua kiinnostaa aika paljon kolesteroliteoria. Taustalla vaikuttaa kiinnostukseni terveyteen ja terveelliseen ruokaan, omat geenini (APOE4- alleeli) ja tietysti ketogeeninen ruokavalio. Ja tottakai intoni kyseenalaistaa ja tutkia, onko kaikki todellakin niin, kuin meille on aina opetettu? Kun on syntynyt kyseenalaistajaksi, taitaa tämä piirre vain voimistua iän myötä.


Tähän yhteyteen sopii mainiosti hauska muisto elämästäni; luulin koko lukioajan, että se on kolestroli. Tiedättehän, kun jonkin asian luulee olevan tietyllä tavalla, ei sitä enää näe muuten. Vaikka komea ja raamikas opettajani Olli heitteli piirtoheittimelle miten hyvänsä isoa ja selkeää tekstiä (muistaakseni Ollilla kyllä oli vähän epäselvä käsiala), en nähnyt kuin kolestrolin. Yksi E- kirjain puuttui aina. Vasta kirjoituksiin päntätessäni huomasin yhtäkkiä, että kirjan tekstiin oli tullut kirjoitusvirhe. Siinä luki "kolestEroli. Kun luin eteenpäin, huomasin yhtäkkiä, että se luki kaikkialla samalla tavalla. Tuolloin ei toki ollut nettiä, mistä tarkistaa, mutta opiskelukaverit olivat ja he varmistivat mulle, että se todellakin on kolestEroli. Olin hyvin hämmästynyt. Oli mainio juttu saada tietää ja oppia tuo ennen ylioppilaskirjoituksia! Kirjoitin reaalin laudaturina, olisikohan niin käynyt ilman tuota yhtä E- kirjainta? Joskus asiat voivat olla pienestä kiinni. Ylioppilaskevään ja tämän päivän välillä on vierähtänyt jo 24 vuotta. Tuosta ajasta olen syönyt noin 1/6 osan ihan eri tavalla ja täytyy todeta, että olen saanut terveyttä, hyvinvointia, energiaa ja hyvää oloa tuossa lyhyessä ajanjaksossa koko 24 vuoden edestä. Onko ihan hullua sanoa, että voin takuulla paremmin nyt, kuin 19- vuotiaana? Se on totta.




ABSOLUUTTINEN TOTUUS?


Tiedättehän, kun jonkin asian luulee olevan tietyllä tavalla, ei sitä enää näe muuten. Näissä ravitsemus- ja ruokavalioasioissa mennään aika pitkälle tällä pohjalla. Miettikääpä oikein; mikä muu terveyteen tai ravintoon liittyvä asia meille on niin itsestään selvä, kuin se, että korkea kolesteroli on paha paha asia ja korkea kolesteroli tulee siitä, että syö liikaa rasvaa ja kananmunia? Eikö ole ihmeellistä, miten voimakkaasti ja laajasti tämä ajatus on saatu meille syötettyä viimeisen 70 vuoden aikana? Menepä kysymään KENELTÄ TAHANSA ihmiseltä, joka ei ole käynyt päivääkään koulua yli oppivelvollisuuden, niin tämän asian hän kyllä tietää! Mistä tämä ihminen on tietonsa asiaan ammentanut? Ei sitä ole tarvinnut mistään ammentaa, koska virallinen taho on pitänyt huolen siitä, että asia on tuotu näyttävästi esille absoluuttisena totuutena mediassa ja uutisoinnissa. Se tulee jokaiselle tietoon aamulehteä lukiessa tai kassajonossa, jossa lööpit on tehty ihan vaan sitä varten, että ihmiset oppisivat oikeita asioita. Se on lisätty oppikirjoihin ja opetettu siellä peruskoulussa. On vaan asioita, jotka ihmisten tulee uskoa totena, että tämä yhteiskunta pyörisi.




ONKO KOLESTEROLITEORIA TOTTA?


Mutta onko koko kolesteroliteoria hölynpölyä? Maailmasta löytyy valtava määrä tutkimuksia, toinen toistaan kumoten. Useissa tutkimuksissa on keskitytty tutkimaan vain rasvan vaikutuksia. Hiilihydraattien ja muun ravinnon (esimerkiksi prosessoitujen lihatuotteiden) osuus jätetään usein huomiotta. Lisäksi yleinen oletus näyttäisi olevan, että voita syövät ihmiset syövät muutenkin "epäterveellisesti". Mutta mitäpä, jos voi onkin osa terveellistä ruokavaliota, kuten se ketogeenisessä ruokavaliossa on...?


Kuopiolaistutkimuksen (Voutilainen et al. 2013) mukaan keski- ikäisten miesten voin syöminen ennusti lisääntynyttä sydäninfarktin riskiä. Tässäkään tutkimuksessa ei huomioitu muita tekijöitä ravinnossa. Kuitenkin siinä mainitaan, että enemmän voita syövät miehet söivät myös 78 grammaa enemmän ruisleipää (siis sokeria), eikä teollisten lihavalmisteiden syömistä seurattu lainkaan.


Jotenkin siis aika usein herää fiilis, että sokeria ei näissä tukimuksissa huomioida lainkaan ja tutkimuksia lähdetään tekemään ennakkoasetelmista, joissa rasvan ajatellaan jo valmiiksi olevan se pahis ja mitään muuta ei tarvitsekaan huomioida. Meille on kuitenkin myös tarjolla tutkimustuloksia siitä, miten rasvaiset maitotuotteet ja puhdas punainen liha EIVÄT lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä siitä, että sydänkuolemissa kolesteroli ei olekaan ollut koholla. Voiko riskiä lisätäkin joku muu, kuin rasva? Runsaat hiilihydraatit ja pitkälle prosessoitu ravinto lisäävät elimistön hiljaista tulehdusta ja solujen oksidatiivista stressiä. Verisuonille onkin kenties pahempi asia jatkuva, sahaava verensokeri, joka vaurioittaa suonen seinämää, kovettaa sitä ja kalkkeuma alkaa syntyä.


Alla on loistava linkki Suomen kuvalehden mielipidekirjoitukseen, jonka on laatinut kaksi professoria. Artikkelissa käsitellään kolesteroliteorian aukkoja ja statiinien käyttöä. Artikkeli on kirjoitettu lähes 10 vuotta sitten ja mitään uutta auringon alla ei vielä ole Suomessa tapahtunut. Täällä kun laahataan ilmeisesti kaikessa noin 30 vuotta jälkijunassa. Amerikassa ketogeeninen ruokavalio on juurin hyväksytty 2- tyypin diabeteksen viralliseksi hoitomuodoksi, aivan kuten se on Ruotsissa ollut jo vuosia. Tohtori Tolosen sivuilta löytyy hurja määrä hyviä artikkeleita ja linkkejä tutkimuksiin, jos asiat kiinnostavat eri vinkkelistä, kuin mitä meille on opetettu.


https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide-kotimaa/verkossa-sk512010/




KYSYMYKSIÄ, JOTKA MIETITYTTÄVÄT


∙Mikä kolesterolia nostaa, onko korkeasta kolesterolista oikeasti haittaa ja onko korkealla kolesterolilla ensinnäkään yhteyttä sydän - ja verisuonisairauksien riskiin? Varsinkin iäkkäimmillä ihmisillä (ja erityisesti naisilla) korkealla kolesterolilla näyttäisi olevan päin vastoin terveyttä suojaavaa vaikutusta. Oman APOE4- geenin suhteen sain tietoa viime viikolla julkaistusta suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan ravinnosta saatava kolesteroli ei lisää aivoinfarktin riskiä, myöskään APOE4- geeniä kantavilla.


∙Mikä on luonnollinen ja optimaalinen elimistön kolesterolitaso kullekin yksilölle ja miten se saavutetaan? Miten on voitu keksiä teennäiset kolesterolitasot, joissa kaikkien pitäisi pysyä? Tutkimustuloksiin ei voida vedota.


∙Onko korkeammasta kolesterolitasosta haittaa, jos ei syö lainkaan sokeria? Jos sokeri on se, mikä aiheuttaa suonien vaurioitumisen ja elimistön tulehdustilan, liittyvätkö kolesteroli ja rasva tähän prosessiin mitenkään?


∙Jos ihminen voi ketogeenisellä ruokavaliolla erittäin hyvin, hoikistuu, elimistö tasapainottuu kaikin puolin ja veriarvot korjaantuvat, voiko ketogeeninen ruokavalio olla huono? Alussa kolesterolitasot saattavat nousta, triglyseridiarvot taas laskevat, mikä kertoo nimenomaan elimistön tervehtymisestä. Veriarvoja kannattaakin seurata pidemmällä aikavälillä. Hiljainen tulehdus rauhoittuu, ja tästä kertoo hyvin moninaisten oireiden katoaminen.


JATKAN IHMISKOETTA


Absoluuttista totuutta ei taida olla tarjolla. Täytyy siis vain jatkaa valitsemallaan tiellä, tutkia, etsiä tietoa, kuunnella ja oppia uutta. Ja olla sokeutumatta. Oma kokemus on paras johtotähti. Niin kauan, kuin THL ei pysty tarjoamaan luotettavaa ja perusteltua tietoa, en myöskään usko heidän sanaansa.

Onneksi meillä on vielä valinnanvapaus tietyissä asioissa kuten siinä, mitä laitamme suuhumme.




Tiedättehän, kun jonkin asian luulee olevan tietyllä tavalla, ei sitä enää näe muuten.


Silmät auki vaan,


Rouva Keto



1 124 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Valosta.

bottom of page