top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Ilo elämästä ja hyvä tapa syödä.Oli pakko lisätä tänään "ELÄMÄNILO" Rouva Keto sloganiin. Vaikka elän itseni kanssa vuoden hankalinta aikaa, voin silti tänä vuonna todella hyvin ja virtaa sekä elämäniloa riittää! Monesti vuosien mittaan helmi- maaliskuu on ollut vaikeaa aikaa, jolloin lisääntyvä valo vetää mielen matalaksi ja ahdistuneeksi. Luulen, että meitä on kahta ihmistyyppiä; ne jotka kokevat väsymystä ja alakuloa, kun valo vähenee ja ne, jotka tuntevat sitä, kun valo lisääntyy. Nautin auringon valosta suuresti, niin kuin me kaikki, mutta pimeän talven jälkeen sopeutuminen valon lisääntymiseen ottaa aikaa. Lisäksi koen tämän vaiheen, kun aurinko ei paista vaan kaikki on harmaata, valkoista, kirkasta ja vielä kylmää ja kosteaa, jotenkin hyvin epämiellyttäväksi.


Huomaan kuitenkin SELKEÄN eron siihen, miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut tämän vuodenajan kokemiseen. Alakulo ja väsymys on ollut huomattavasti voimakkaampaa silloin, kun söin hiilihydraatteja runsaasti. Oikeastaan kyseessä oli kevättalven kamala kierre. Väsymys, johon söin sokeria, josta seurasi lisääntynyttä väsymystä, aivosumua ja turvotusta. No, eihän tätä tarvitse ihmetellä, kun jatkuvasti saadaan tietoa ruokavalion merkityksestä mielen hyvinvointiin suoliston kautta.


Aloitin ketogeenisen ruokavalion vuoden 2016 alussa. Kävimme sukuloimassa ulkomailla marraskuussa 2016 ja kuvittelin, että seuraava, vuoden 2017 kevättalvi oli siitä syystä niin helppo, että sain jonkinlaisen sopeutumistankkauksen aurinkoa. Nyt tajuan, että hyvä oloni oli ja on ketoruokavalion ansiota! Söin ulkomailla myös ruokavalioni mukaan, olin uskomattoman hyvävointinen, enkä halunnut missään nimessä luopua tavastani syödä sielläkään. Viime talveni oli todella raskas ja sorruin sokeriin, mikä on toki jälkiviisaana ihan kaikista tyhmin vaihtoehto silloin, kun on muutenkin raskasta ja stressiä. Kantapään kautta oppiminen on toisaalta valtavan hyvä tapa oppia ja sekin piti kokea päästäkseen tähän pisteeseen. Palasin ruokavalioon muutaman kuukauden jälkeen, koska oloni huononi niin paljon ja paino nousi hurjaa vauhtia taas.

Oman kehon kuuntelu on ketogeenisellä ruokavaliolla aivan eri luokkaa, kuin hiilihydraattipöhön alla eläessä. Itse koen sen näin ja kuvailen tunnetta sillä, että olin sumussa, turvotuksessa ja kierteessä, jonka alta en tunnistanut kehoni toimintoja. En tiedä, tunnistaako kukaan muu tällaista olotilaa? Luulisin, että tunnistaa. Kuukautiskierto, uni, suoliston toiminta ja monet muut kehon toiminnot olivat ikään kuin jonkin mössön seassa, josta niitä ei erottanut kunnolla. Suolisto "kävi" koko ajan, vatsa oli jatkuvassa työssä. Nyt vatsassa on rauha. Ennen kuukautisia koko nainen meinasi räjähtää kappaleiksi raivosta ja alavatsa oli kipeä, jatkuva väsymys vaivasi. Nyt en tiedä kuukautisista YHTÄÄN mitään ennen kuin lurahtaa. Tunnistan myös erittäin hyvin hormonitoiminnan aiheuttamat muutokset kehossani. Ne normaalit, jotka kuuluvat naisen kehossa olla. Kuunkierto on nykyään ystäväni, ei vihollinen ja pakollinen paha. Olo on hivenen raskas ennen kuukautisia ja kierrän kaapeilla napsimassa pähkinöitä tai mieleni tekee kovasti jugurttia, mutta makeanhimoa ei ole, hämmästyttävää. Kuukautisten aikana tunnen väsymystä, joka johtuu pudonneista estrogeenitasoista. Sen jälkeen alkaa se kaikista ihanin aika kuusta; kevyt, kaikista energisin, onnellisin ja iloisin. Nautintoa! Kaikki on mahdollista ❤️


Lähde sinäkin voimaan hyvin ja oppimaan kehostasi uutta. Hyvä olo on elämänilo. Jos et vielä tykkää Rouva Keto- sivusta Facebookissa ja Instagramissa, tee se nyt! Ja jos et vielä ole Rouvan Blogin listalla, liity nyt www.rouvaketo.fi.
291 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page