top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Ilmanraikastus on joskus paikallaan ja periaatteessa naisen perusoikeus.

Olen tästä aiheesta kirjoitellut ja tulen varmaan kirjoittelemaan vastakin. Asia on niin lähellä sydäntäni. Nimittäin naisten hormonit, kuukautiset ja vaihdevuodet. Vaihdevuosista tosin en osaa juurikaan vielä mitään omakohtaista kirjoittaa.


Maailman tavallisin asia; miljoonat naiset maailmassa vuotavat kuukausittain verta tai ovat vaihdevuosissa. Jostain kumman syystä tämä naisten normaali tila tuntuu kuitenkin olevan poikkeustila, jota hoidetaan mitenkäs muuten, kuin monenlaisilla lääkkeillä. Särkylääkkeillä, e- pillereillä, kierukoilla, hormoneilla...

Ja tietenkin mielellään kevyellä, vähärasvaisella ja hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla. Itseasiassa, kuukautisvaivojen hoitoon on olemassa monenlaista muutakin apua, kuin lääkkeet tai rasvaton ruoka. Fasciakäsittelyt, TENS, akupunktio, vyöhyketerapia, yrtit... Mutta ennenkaikkea hyvä ravinto kaiken perustana.


Kiinalaisessa lääketieteessä mainitaan seuraavanlainen seikka: Kun naisen kuukautiset ovat ns. normaalit ja nainen voi hyvin, hän ei kärsi minkäänlaisista oireista kuukautiskierron aikana. Mielenkiintoista. Tällä perusteella, voiko meistä länsimaalaisista naisista juuri kukaan sitten hyvin? Kuukautisethan ovat usein alusta asti ajoittain kovin tuskallinen vaihe kuukautta. Lasten syntymän ja ruuhkavuosien lomassa tilanne ei varsinaisesti helpota, 40 + PMS- oireet monesti vain pahenevat ja sitten tulevat vaihdevuodet ja kuumat aallot. Yhtä noidankehäähän se on. Ja jos on, niin miksi? Onko se myös osittain meille luotu valmis ajatusmalli? Kuukautiset ovat rasittavat, ne sattuvat ja kiristävät hermoja, eivätkä todellakaan ole mitään kivaa. Aika usein oikeastaan kaiken voi laittaa menkkojen syyksi. Mikä on tietysti meidän naisten perusoikeus. Mutta toisaalta, olisi mukavaa kokea myös positiivisia tuntemuksia ja ajatuksia kuukautisten suhteen.


En usko lainkaan siihen, että hiilihydraattipitoisen ja vähärasvaisen ruokavalion suosiminen ja suolan välttäminen auttaisivat kuukautisvaivohin. Ensinnäkin, oma turvotukseni hävisi kun jätin sokerin (hiilihydraatit), en suolaa. Omat PMS- oireeni helpottivat HUOMATTAVASTI ketoruokavalion aloittamisen jälkeen. Eivät tokikaan heti, mutta nyt pitkän ajan jälkeen voin todeta, että kuukautiset ovat valtaosassa kiertoja täysin oireettomat, eli voin sanoa olevani hyvinvoiva nainen ainakin kiinalaisen lääketieteen yhden mittapuun mukaan. Hiilihydraattien vähentäminen, ravinteikkaamman ruoan syöminen ja rasvan lisääminen tuntui auttavan fyysisen olotilan ja turvotuksen vähenemisen ohella mielialan vaihteluihin, ei kuitenkaan mitenkään niin, että olisin tasoittunut vallan tylsäksi ja tasaiseksi, mutta paljon rauhallisemmaksi olen tullut ja olo huomattavasti selkeämmäksi kaikin puolin. Edelleen ajoittain pinna kiristyy ääritilaan kuukautisia edeltävällä viikolla, mutta PMS- oireet eivät ole mitään verrattuina entisiin. Kierrot eivät ole sisaria keskenään, ja toisinaan olosuhteet ja tiukka kierto saattavat edelleen aiheuttaa kevyitä ööö... ylilyöntejä. Toisaalta kunnon ilmanraikastus on joskus paikallaan ja periaatteessa se on juurikin se naisen perusoikeus. Pieni räjähdys silloin tällöin puhdistaa kehon ja mielen kuonasta.


Nykyään nautin kuunkierrosta ja siitä, että pystyn niin hyvin seuraamaan sitä, missä mennään. Olo on selkeä ja tiedän, miksi milläkin viikolla tuntuu siltä, miltä tuntuu. Tilannetta voisi kuvailla siten, että sokerin ja hiilihydraatin tuoma sumu on kaikonnut ja olo selkeytynyt. Ja nykyään, kiitollista kyllä, pystyn kääntämään ketutuksen voitoksi ja voimavaraksi, jolla saa syntymään jotain uutta ja voimauttavaa. Uusi kuu puhdistaa ja uudistaa ja olo on taas kevyt kuin höyhenellä.


Raikkain terveisin, Rouva Keto473 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page