top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Ihminen on maalaisjärkinen, tasapainoisen tavallinen luonnontuote!


A) MAALAISJÄRKI

Tuijotan kädessäni lepäävää luomuvoin palaa ja mietin. Annan maalaisjärkeni ajatella. Miten tämä kaunis, puhdas ja yksinkertainen ruoka- aine, jonka ainesosat ovat luomukerma ja suola, voi olla VAARALLISTA ihmiselle? Voi, joka on rasvaa ja suolaa, on vaarallista ihmiselle, joka on itsekin rasvaa ja suolaa? Miten sitten teollisesti moneen kertaan käsitelty ja kasviöljystä kovetettu margariini voi olla TERVEELLISTÄ ihmiselle? Rypsiöljy, vesi, kasvisteroliesteri, SG-palmu- ja kookosrasva (huom! ei neitsytkookosöljy!), suola, emulgointiaineet (E471 kasvirasvasta, auringonkukkalesitiini), aromit, värit (beetakaroteeni)... Pitäisikö ymmärtää, että tämä pitkä lista tarkoittaa sitä kuuluisaa monipuolista ravintoa?! Lapsikin sen tunnistaa (ja nimenomaan lapsi sen juuri tunnistaakin!) mitä suuhun pitää laittaa. Tästä kertoo hyvänä esimerkkinä Pohjois- Karjalan lasten vaatimus saada voita leivän päälle koulussa!Maalaisjärki.

B) TASAPAINO

Pieni tavallinen ihminen, kuten minä, saa päänsä ihan sekaisin selaamalla vaikkapa omega-3 ja omega-6- suhteesta käytävää keskustelua... Toinen artikkeli sanoo sitä ja toinen tätä. Tämä tutkija väittää sitä ja tämä ravitsemusterapeutti tätä. Annan maalaisjärkeni taas ajatella. Jos kippaan kurkustani alas tasaisesti vähän kaikenlaisia luonnollisia rasvoja ja kylmäpuristettuja öljyjä; neitsytoliiviöljyä, kalaa, kalaöljyä, voita, neitsytkookosöljyä, kananmunaa, maitorasvoja, pähkinöitä ja siemeniä, mutta jätän sivuun auringonkukkaöljyn, rypsiöljyn, siemenöljyt, kaikki teolliset margariinit ja teollisesti tuotetut transrasvat, niin enkö minä luonnontuote silloin luonnollisesti voi hyvin? Voi, voin!! Olen syönyt rasvaa kolme vuotta ja voin mahdollisimman hyvin.


Tasapaino.

C) TAVALLISUUS

Välillä ravintoasiat saattavat tuntua vähän liialliselle hifistelylle ja niitä voi toki lähestyä hyvinkin erilaisista lähtökohdista ja näkökulmista käsin. Terveyden, hyvinvoinnin, jopa sairauksista parantumisen näkökulmasta. Ekologisuuden ja muiden arvojen näkökulmasta. Ei kuitenkaan tarvitse juoda raakamaitoa, käyttää kolmea eriväristä suolaa, maca- jauhetta ja spiruliinaa tai syödä pelkästään vapaana laiduntaneen ylämaankarjan luomulihaa voidakseen hyvin tai ainakin valtavan paljon paremmin, kuin ennen. Ketogeeninen ruokavalio ei vaadi hifistelyä, vaan varsin tavallista, terveellistä, tyydyttävää sekä simppeliä ruokaa ja syömistä. Toki lähellä, vapaana kasvatettua luomulihaa kannattaisi suosia monestakin syystä, mutta läheskään aina se ei ole mahdollista ja se ei saa poissulkea sitä, että jokaisella on mahdollisuus tehdä parempia valintoja oman ruokavalionsa suhteen. Joitakin hyviä asioita ei vaan sitäpaitsi saa mitenkään kotimaasta. Voi syödä tavallista kanaa ilman marinadia ja parasta kaupan jauhelihaa, mitä löytyy tai sitten sika- nautaa, makkaraa ja pekoniakin, jos ei kukkaro anna myöden ylämaankarjanlihalle tai kotimaiselle kalalle. Jo suosimalla mahdollisimman pitkälle kotimaista ruokaa tekee palveluksen sekä itselleen, tuottajille, että maailmalle. Ja kun jättää einekset, karkit, leivonnaiset, limsat ja siiderit ostamatta, jää yllättäen rahaa panostaa hieman enemmän ruoan laatuun. Ketogeeninen ruokavalio vaatii toki sen, että hiilihydraatit pudotetaan kohtuullisen alas ja se voi tuntua aluksi hifistelyltä, mutta myöhemmin ruokavalion muuttuessa tavaksi, se ei enää tunnu sille.


Minä vaan nyt ajattelen, että ihminen on luonnontuote ja ihminen tarvitsee luonnontuotteita voidakseen hyvin. Ihminen on maalaisjärkinen, tasapainoisen tavallinen luonnontuote. Ihminen, luota itseesi. Muista kuunnella itseäsi ja kulkea avoimin mielin ja ennenkaikkea; ajattele maalaisjärjelläsi, vaikka se tuntuisi kuinka nykymaailmassa olevan kiellettyä. Tiede ei ole totuus ja varsinkaan vääristelty tiede ei ole totuus! Pohjois- Karjala projektissa oli tieteellä hyvin vähän merkitystä, jopa Pekka Puska itse on myöntänyt sen ja nyt Oivariini lasten leivän päällä tuntuu olevan Pohjois- Karjala projekti numero kaksi.


Tavallinen luonnontuote.


288 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page