top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Hyvinvoinnin avaimia: Tiedä mitä syöt.

HYVINVOINNIN AVAIMIA


Tiedä, mitä syöt.


Elämme toistaiseksi valtavan yltäkylläisyyden aikaa. Tarjolla on aitoa Suomessa tuotettua hyvää ruokaa, mutta meitä ympäröi myös massiivinen, pitkälle prosessoitujen ja erilaisia täyte- ja lisäaineita olevien teollisten elintarvikkeiden valikoima, joka vain jatkaa paisumistaan. Tämä valikoima täyttää ison osan markettien tarjonnasta ja on todettava, että sitä myydään, mitä ostetaan. Valitettavasti tämä ravinto on myös näennäisesti halvempaa.


Näitä tuotteita markkinoidaan meille hyvinvointia edistävillä mielikuvilla. ”Hyvinvointi”-juomia, -patukoita, -vanukkaita, -puuroja, -rahkoja,- jugurtteja ja niin edelleen.


Tuotteiden tuoteselosteita lukiessa käy kuitenkin ilmi, että niihin on käytetty hyvin usein erilaisia sokereita sekä täyte- ja lisäaineita, joilla saadaan elintarvikkeeseen tietynlainen koostumus ja rakenne, suutuntuma, maku, tuoksu ja väri.

Kaikki lisäaineet eivät toki ole haitaksi ja osin niitä myös tarvitaan. Mutta jos ruokavalioon kuuluu hyvin teollisia elintarvikkeita, lisäainekuorma voi kasvaa isoksikin ja esimerkiksi lapsen olisi hyvä saada kasvuun ja kehitykseen ravinteikasta energiaa ja aitoa ruokaa, ei lisäaineita, sokeria ja erilaisia huonoja rasvoja (rypsi- ja rapsiöljyt, palmuöljy), joita myös lisätään lähes kaikkialle. Ihmiskehoa ei ole tarkoitettu elämään ja toimimaan teollisilla lisäaineilla.


Kannattaa ottaa joskus aikaa ruokaostoksilla sille, että tutkii elintarvikkeiden tuoteselosteita rauhassa. Nyrkkisääntö on, että jos tuoteselostetta ei ole lainkaan tai se on mahdollisimman lyhyt, on elintarvike todennäköisesti melko hyvä valinta, mitä tulee sen ravinne- ja energiatiheyteen. Luonnontuotteissa ainesosaluetteloa ei tarvitse avata, kuten ihmisen sekoittelemissa elintarvikkeissa.


Ravinto ja elintarvikkeet, joita ihminen tarvitsee ja joilla hän voisi hyvin, mahtuisi hyvin pieneen ruokakauppaan. Kymmenien metrien mittaiset markettien elintarvikevalikoimat pitkillä tuoteselosteilla eivät siis lisää hyvinvointiamme.

Tiedä siis suurinpiirtein, mitä syöt ja ole myös halukas tietämään, se on yksi hyvinvoinnin avaimista.


Hyvinvoinnin avaimia kirjoittelee Heli eli Rouva Keto. Diplomiravintoneuvoja ja sertifioitu ketovalmentaja. Tutustu lisää osoitteessa www.rouvaketo.fi
305 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page