top of page
  • Writer's pictureRouva Keto

Elämä ei ole mustavalkoista. Se on herkkää, henkilökohtaista ja rentoa!Rouva Keto
Tunne ja tiedosta, millainen tapa syödä sinulle sopii parhaiten. Onko se tiukka linja vai jotain muuta?

Elämä ei ole mustavalkoista


Elämä on elämää ja siinä on paljon sävyjä. Siihen kuuluu erilaisia aikoja ja erilaisia vaiheita. Elämäntilanteemme muuttuvat, ajatukset ja arvot muuttuvat, joten myös joustavuus ajattelussa on aina hyväksi, suuntaan ja toiseen. Kiveen ei ole kirjoitettu yhtään mitään. Ei sitäkään, mitä syö. Elämän värejä voi kuitenkin kirkastaa huomattavasti omalla hyvinvoinnillaan ja yksi tärkeä elementti on ravinto.Herkkää...


Ravinto ja syöminen on herkkä aihe. Se on meille naisille aivan yhtä herkkä aihe kuin vaikkapa alkoholin käytön arvostelu tai äitiyden arvioiminen. Koemme helposti arvosteluksi sellaisiakin asioita, joita ei ole arvosteluksi tai kritiikiksi tarkoitettu, etenkin jos koemme jollain tasolla syyllisyyttä, turvattomuutta tai epävarmuutta valintojemme suhteen. Omia mielipiteitä ei ole aina helppo muodostaa tai valintoja ei ole aina helppo tehdä tässä tietoviidakossa, jossa elämme. Ja kuten sanottua, aihe on herkkä. Olemme kaiken lisäksi valitettavasti oppineet syyllistymään syömisestä.... Ja henkilökohtaista

Syöminen ja ruokavalio on hyvin henkilökohtainen asia, sitä vastaan ei käy väittäminen kenenkään. Ihan samalla tavalla, kuin meidän jokaisen elämä on ainutlaatuinen kokemuksineen ja arvoineen, niin on myös suhde ravintoon ja syömiseen. Siihen vaikuttavat kymmenet asiat koko elämämme matkalta. Jokainen tarkastelee asiaa juuri niistä lähtökohdista käsin, jotka omassa elämässä ovat vaikuttamassa, emmekä voi koskaan tietää kuin omat lähtökohtamme.Mikä meitä naisia yhdistää?


Siitä huolimatta, että olemme yksilöitä, meitä naisia kyllä yhdistää monikin asia. Olen tehnyt useamman kyselyn naisille hyvinvoinnista ja ravinnosta ja on aivan selvää, että olemme niin sanotusti hieman liemessä. Lähes poikkeuksetta noin 70- 80% kyselyihin vastaajista kertoo olevansa sokerikoukussa, jojolaihduttajia tai että ylipainoa on päässyt kertymään ja jotakin pitäisi tehdä. Tämän toki kertovat virallisemmatkin tutkimukset, kuin minun kyselyni. Kaksi kolmesta yli 30- vuotiaasta naisesta on vähintään ylipainoinen (lähde: Finterveys). Jokin on siis pielessä, mutta mikä? Kukapa antaisi yksiselitteistä vastausta, kun syitä on monia. Ravinto, stressi, kiire, mukavuudenhalu, vähäinen liikunta, huono uni...

Syömisen säännöstely ja itsensä hillitseminen tässä yltäkylläisyyden tulvassa ei todellakaan ole helppoa, vaikka se olisi lähes välttämätöntä hyvinvointimme kannalta. Elämme napostelukulttuurissa, jossa kaikkea on tarjolla koko ajan. Kiireessä ja väsyneenä suuhun laitetaan vauhdissa jotain. Joka kissanristiäisissä on tarjolla viinereitä, täytettyjä sämpylöitä, suklaata... Tämä kaikki johtaa kierteeseen, josta on hyvin vaikea irrottautua pysyvästi. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta ja siihen on olemassa erittäin toimiva keino, hyvä ruoka ja oikeanlainen tapa syödä. Ehkä kuulostaa ristiriitaiselta, mutta oppimalla rajoittamaan omaa syömistään hieman, päätyy rennompaan tapaan nauttia ruoasta.

Tietotulva


Meille tulvii jatkuvasti uutta tietoa. Mikä eilen oli niin, onkin jo tänään näin. Valitettavasti absoluuttista totuutta ei ole tarjolla. Viestintä on ristiriitaista ja jos ei rohkaistu hakemaan tietoa, kuuntelemaan arvojaan ja kokeilemaan itse uusia asioita, jää loukkuun epävarmuuteen siitä, mitä oikein pitäisi tai uskaltaisi tehdä ja ketä uskoisi. Epävarmuudessa myös helpommin kritisoi toisten valintoja, kun ei oikein itsekään tiedä, missä mennään.


Kunnioitetaan toistemme valintoja


Jos joku on tehnyt elämäntapamuutoksen, eivätkä ruokavalioon enää kuulu esimerkiksi sokeri ja vilja missään muodossa, hän saattaa saada osakseen suurta ihmettelyä ja kommentointia siitä, miten tuollainen ruokavalio ei voi kauan kestää, kun ei saa mitään syödä ja onpa kummallista niuhottamista. Tämä on erittäin ikävää, eikä tosiaan kerro mistään muusta, kuin kommentoijan omasta epävarmuudesta omien valintojensa suhteen. Se, miten kukakin syö ja kehoaan ravitsee, ei kuulu kenellekään toiselle ja ellei sitä pysty kunnioittamaan, kannattaa jättää asiat sanomatta.


Lähtökohtainen olettamus ei voi nimittäin mitenkään olla se, että jos joku on valinnut esimerkiksi sokerittoman ketogeenisen ruokavalion tai vegaaniruokavalion, hän automaattisesti tuomitsee muut, jotka syövät toisella tavalla. Olettamus ei toimi kumpaankaan suuntaan.


Meillä taitaa olla aika usein valmiiksi sisäistettynä ajatus, että emme tule onnistumaan. En minä, etkä kyllä sitten sinäkään! Yhdessä emme onnistu, hyvä! Vaikka totuus on, että nimenomaan yhdessä me kaikki onnistumme. Keskittymällä myönteisiin asioihin, kannustamalla toisiamme ja olemalla avoimesti kiinnostuneita toistemme asioista. Kunnioitetaan siis toistemme valintoja ja annetaan jokaisen tehdä ne itse. Jos on varma valinnastaan, ei sitä myöskään ole tarpeellista perustella tai puolustella toisille.

Tunne itsesi ja tiedä vaihtoehtosi


Tietoisuus on yksi avainsana. Tulee TUNTEA. Tulee TIETÄÄ. Tuntea itsensä ja tietää, mikä itselle on parasta. Tosi harva nainen hyötyy erilaisista kuuriluonteisista laihdutuskuureista pysyvästi. Suurin osa naisista on kuitenkin käynyt elämänsä aikana läpi useammankin sellaisen. Näissä dieeteissä puuttuvat kaikki ne elementit, joilla voisi oikeasti saavuttaa pysyvää hyvää oloa. Hyvä ruoka ja fyysisesti ja henkisesti oikeanlainen olotila. On erittäin tärkeää oppia kuuntelemaan itseään, asettaa rajoja itselleen ja tiedostaa.


Meille naisille on muotoutunut viimeisten kahden tai kolmen sukupolven aikana jopa hieman vinksallaan oleva kuva kokonaisuudesta. Esimerkiksi hyvinvointi, painonhallinta ja herkullinen ruoka eivät jotenkin ole voineet kulkea aidosti käsi kädessä enää ainakaan 50 vuoteen. Tuon kuvan tulisi muuttua nyt radikaalisti ja onneksi meille on tarjolla uusia työkaluja siihen. Elämme isossa muutoksessa juuri nyt ja siihen on mahdollisuus hypätä mukaan!


Tarvitsemme enemmän rohkeutta ja itseluottamusta, sinnikkyyttä ja todellista kunnioitusta omaa kehoamme, sen terveyttä ja hyvinvointia kohtaan. Aitoa oivallusta hyvinvoinnin tärkeydestä ja merkityksellisyydestä meille jokaiselle. Naisen hyvinvointi ei ole yhteiskunnan, mutta ei varsinkaan yksilön hyvinvoinnin kannalta mikään pikkujuttu!


Ei kannata heittää pyyhettä kehään, sillä on täysin mahdollista tehdä oma, hyvä ja itselle sopiva valinta, jonka kanssa voi elää rentoa ja hyvää elämää ja voida hyvin.Jos haluat tutustua Hyvään Oloon- verkkovalmennukseen, rentoon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointivalmennukseen, joka ohjaa ketogeeniseen ruokavalioon ja pysyvään elämäntapamuutokseen, kurkkaa TÄNNE Valmennukseen osallistuminen sulkeutuu pian! Huomenna live- keskustelua Facebook- ryhmässä, vielä ehdit mukaan ❤️
497 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page